4 tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny v horkých dnech

30.7.2014 00:01
Cestování

V létě přichází čas výletů, pikniků a především dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální také otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak správně balit a uchovávat potraviny, aby vám na cestách vydržely dlouho čerstv

Kvalitní obal umí hotová kouzla
Základním pravidlem pro všechny potraviny během léta je jejich dobré zabalení, a to v takovém materiálu, který zaručí ty nejlepší skladovací podmínky. „Pečivo a ovoce je možné přepravovat v tradičním papírovém obalu, ovšem na delší cesty bych doporučil raději uzavřené plastové nádoby. Ty se samozřejmě hodí i pro sýry a další mléčné výrobky, pomazánky a maso,“ říká Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie, která se zabývá výrobou plastových obalů a technologií určených pro různá odvětví průmyslu. „Plast jako obalový a přepravní materiál je velmi hygienický a potraviny pomůže uchovat dlouho v čerstvém stavu. Je totiž nepropustný pro vodu a vodní páru, proto zaručuje uchovávání v suchém stavu. Navíc není třeba se obávat dopadu na životní prostředí. Pokud je plast správně zlikvidován vložením do příslušného kontejneru, je jeho použití vlastně velmi ekologické,“ doplňuje Daněk.  

    
V chladu a suchu aneb správné klima je klíčové
U celé řady potravin je možné na etiketě najít radu, která doporučuje skladovat daný výrobek v chladu a suchu. Nejedná se o samoúčelné doporučení. Před tím, než v létě vyrazíte na výlet či piknik, dejte všechny potraviny s výjimkou měkkého ovoce a pečiva na pár hodin do lednice. Zatímco uzeniny a sýry jste zvyklí takto skladovat běžně, tentokrát vychlaďte i zeleninu a cukrovinky. Druhou část doporučení, která se týká uchovávání potravin v suchu, není nijak složité splnit. Před vlhkostí můžete potraviny ochránit plastovými dózami a pro převoz chlazeného zboží je možné použít izolační tašku, kterou seženete za pár korun ve většině supermarketů. 

   
Hotová jídla v plastových miskách jako ideální doplněk na dovolenou
Pokud chcete na dovolené ušetřit čas i peníze za jídlo, přibalte si několik hotových jídel s sebou. Při výrobě chlazených hotových jídel se dodržuje přísný výrobní postup. Hotová jídla se uloží do plastových misek, poté šokově zchladí a následně uchovávají při teplotě 1 - 4°C. Díky tomuto postupu zůstane pokrm čerstvý i několik dní. Pro přepravu těchto potravin se nejlépe hodí polypropylenové misky umístěné do přenosného chladicího boxu. Ten sice nenahradí lednici, ale pomůže uchovat potraviny podstatně déle čerstvé než při běžné přepravě v tašce. Na trhu najdete dražší chladicí boxy s aktivním chlazením, které se připojují k běžné elektrické síti či do elektrické zásuvky v autě. Dobrou službu však vykoná také klasický chladicí box s takzvanými akumulátory chladu, které je před použitím nutné dobře vychladit v mrazničce. Kvalitní chladicí box udrží potraviny i v parném létě chladné několik hodin.


Hrozba, kterou si neuvědomujeme: auto
Delší výlety v horkém létě byste měli s ohledem na skladování potravin velice dobře zvážit. Pokud totiž necháte špatně zabalené potraviny v autě zaparkovaném na slunci, můžete se s nimi rozloučit už za poměrně krátkou dobu. S tímto problémem se obvykle setkáte při cestách do středomoří a nákupu čerstvých potravin na tržištích. „Ryby, sýry i zeleninu nakoupené na trhu je potřeba ihned zpracovat, případně v autě uchovávat v chladicím boxu,“ vysvětluje Bohdan Daněk ze společnosti Blatinie. „Pouhá hodina pobytu v autě v horkém klimatu totiž pro tyto potraviny znamená proměnu v naprosto nepoživatelný pokrm, jehož případná konzumace může mít velice vážné zdravotní následky,“ uzavírá Daněk.

Související články

Evropa pro gurmány

13.12.2013 00:01

Rajčatová slupka brzy jako bezpečný obal konzerv

3.9.2013 00:01

Jak nejen v létě uchovávat potraviny čerstvé

1.8.2012 00:01

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci korýšů a měkýšů

1.7.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci soli

26.5.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci cukru

26.4.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci vajec

25.3.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci masa

25.2.2011 00:00

Nejhorší postupy při přípravě jídla

28.9.2010 00:00

Uchovávání potravin: Který plast je bezpečnější?

23.6.2010 00:00

Jak si spravit narušené zažívání?

4.1.2010 00:00

10 nejpodivnějších jídel, která překvapí vášnivé cestovatele

30.9.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

V létě trápí lidi častěji střevní potíže ze špatného jídla

29.7.2008 00:00

Umění thajské kuchyně

1.7.2008 00:00

Cestovní nevolnost může postihnout lidi i zvířata

3.8.2006 00:00

Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00

Některé obaly potravin obsahují nepovolené látky

23.12.2005 00:00

Pozor na mykotoxiny ve výživě

15.9.2005 00:00

Grilovat lze i zdravě

15.7.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

Kromě průjmu hrozí v horku z potravin i zánět mozkových blan

20.8.2004 00:00

Houby je třeba správně upravit

17.8.2004 00:00

Nebezpečí kontaminace vody a potravin

24.3.2003 00:00

Otravy z hub

12.8.2002 00:00

Otrava jídlem

12.10.2001 00:00

Návod na správné zacházení s ovocem a zeleninou

22.8.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobrý den , já hledám teda tipy jak přepravovat nákypy a věci v autě...
Kamila  |  13.1.2016 08:18

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *