Nejen za valašskými dobrotami do Rožnova

23.9.2008 00:00
Cestování

Pro koho končí sezóna výletů s letními prázdninami, o mnohé přichází. Podzim nabízí nejen krásně vybarvenou přírodu, ale i různé kulturní a kulinární zážitky.

Jednou z tradičních akcí jsou Svatováclavské hody ve Valašské muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Nejnavštěvovanější a zároveň nejstarší skanzen ve střední Evropě má sice otevřeno s výjimkou listopadu po celý rok, ale jsou události, které stojí zato v něm nepropást. Kdo se do Rožnova vypraví poprvé, stráví ve zdejším muzeu bez problému většinu dne.
Stálou expozici tvoří tři hlavní části. Dřevěnému městečku, jehož prohlídka trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, dominuje kopie kostela z Větřkovic. Nejstarší částí jsou zde domy přenesené sem do původního městského lázeňského parku přímo z rožnovského náměstí. Dále je tu radnice, Vaškova hospoda a měšťanská Billova chalupa. Fojtství reprezentuje život zámožného hospodáře z valašské vesnice a před deseti lety tu byla otevřena ještě expozice staré pošty. V této části muzea je i Valašský Slavín, mimojiné s hrobem olympijského vítěze Emila Zátopka.
Mlýnská dolina, která je zaměřená především na technické objekty, zabere hodinu. Navštívit tu lze valchu, mlýn, pilu nebo valchu, ale také lisovnu oleje nebo hamr. Většina z objektů je poháněna vodou a k prohlídce objektů patří i praktické ukázky jejich fungování.
Nejdéle, asi dvě hodiny, vám pak zabere prohlídka nejrozsáhlejší části muzea, Valašské dědiny. Tu tvoří hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn a kovárna. Loni otevřenou novinkou je potom hned u vchodu do celého skanzenu umístěné muzeum kočárů a automobilových veteránů.

Lekce z valašské kuchyně
Svatováclavské hody každoročně odehrávají v Dřevěném městečku a především místních muzejních hospodách, kde se podávají krajové lahůdky. Nesmí chybět různé úpravy pohanky, slivovice, brynzové halušky se slaninou, Štramberské uši, valašské koláčky nebo valašská kyselica či klobása. A samozřejmě frgále, velké kulaté koláče pečené v peci. To slovo původně znamenalo spálený pokrm, dnes už je to výhradně místní lahůdka s různou náplní, od hruškových, švestkových nebo jablečných povidel po mák s ořechy nebo tvaroh s krupicí. Když budete mít štěstí, ochutnáte i zvláštní frgál ?zelník?, plněný zelím.

Pustevny lákají
Pokud po takových hodech budete mít chuť na výlet, určitě stojí za vidění nedaleké Poustevny, v zimě vyhledávané lyžaři, na podzim příjemné východisko pěšího výletu k soše Radegasta. Jméno dostaly po poustevnících, kteří tu žili až do roku 1874. Pustevny tvoří malebné dřevěné stavby v secesním slohu od architekta Dušana Jurkoviče, Libušín, kde je restaurace, Pustevenka a Maměnka, v níž je ohotel. A když už jste si do Rožnova přijeli především pochutnat, lze pokračovat ve zkoumání beskydské a valašské kuchyně i zde. A vyzkoušet třeba pravý valašský kontrabáš, specialitu z brambor, pohanky a vepřového bůčku.

Zdroj: Puls

Související články

Putování za pastýřem

23.7.2008 00:00

Za divokou přírodou do Divoké Šárky

9.5.2008 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Fajn inspirace, ale KDY se ty Svatováclavské hody konají, to nám...
petra  |  23.9.2008 14:01

Asi na Svatého Václava 28.9., ne? :-)
mili  |  24.9.2008 19:48

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *