Strava na cestách

28.6.2002 00:00
Cestování

Karbanátky a salámy nejsou vhodnou svačinou na cesty. V autě rozpáleném sluncem podléhají rychle zkáze a člověk, který si na takto prohřátých potravinách pochutná, může skončit se střevními problémy v nemocnici. "Na cesty jsou nejlepší vakuované potraviny, ideální jsou sýry. Čerstvé pečivo a zelenina k nim se dá dokoupit," řekla ČTK Jana Martinů z informační linky zdravé výživy 0800/175324.

Nejlepší je podle Martinů uložit na cestu potraviny do přenosné chladničky. Kdo ji nemá, vyrobí si ji z tlustostěnné krabice, do jejíchž rohů postaví láhve zmrzlé vody. Ta jídlo ochladí a je zároveň zásobárnou nápojů po rozmrznutí.

"Kdo neodolá a musí mít na cestě pečené kuře či smažený řízek, měl by je sníst do čtyř hodin od přípravy," upozornila Martinů. Osvědčené jsou podle ní ovoce a zelenina, které pomohou zahnat žízeň. Ideální jsou okurky, rajčata a melouny.

Těm, kteří se ani na dovolené neobejdou bez své oblíbené rajské omáčky či jiné domácí dobroty, Martinů poradila, aby si v klidu předem připravili "domácí konzervy". Oblíbený pokrm, ale nezahuštěný moukou, se ještě horký dá do zavařovacích sklenic, které se zatáhnou a 15 minut sterilují.

Rychlé a vydatné jídlo lze na chatě a v kempu připravit z ovesných vloček, oříšků a čokolády, zeleninový salát lze doplnit těstovinami.

Naďa Myslivcová - ČTK

Související články

Pijte vodu!

12.5.2004 00:00

Strava v horkých dnech

26.6.2002 00:00

Pijeme málo tekutin

28.2.2002 00:00

Omezte nealko nápoje

22.5.2001 00:00

Pitný režim na cestách

7.3.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Ahoj, ty kteří, hledají inspiraci zdravého stravování na...
Cau, cau  |  25.9.2013 12:42

pardon Ti, kteří hledají :)
stravování na cestách  |  25.9.2013 12:43

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *