Quinoa - pochoutka Inků může obohatit váš jídelníček
Pozitivní vlastnosti quinoi:
Lehce stravitelná - neobsahuje lepek
Významný zdroj aminokyselin
Vysoký obsah vlákniny
Bohatá na hořčík, kyselinu listovou, vitamín E, zinek a draslík.
Jemná máslová chuť quinoy vás dostane. Nahraďte rýži touto pochoutkou Inků, nebudete litovat. Vláknina pročistí vaše střeva, bílkoviny dodají energii svalům, vápník a hořčík posílí vaše kosti a pomůžou ke klidnému spánku a vitamín E zase rozzáří vaši pleť. Nebojte se uvařit ji jako rodinnou večeři, při vhodně zvolené úpravě ji budou milovat i zarytí odpůrci všeho zdravého.
Využití chinoi:
Příloha k dušeným jídlům
Součást nejrůznějších salátů.
Zahuštění polévky bez lepku.
Náhrada rýže
Do náplně zapékaných rajčat či paprik
Do kuliček z mletého masa
Do placek
2 rady pro vaření chinoi:
- Namočte ji před vařením na 5-10 minut do studené vody
Pomáhá to odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček a která se naštěstí rozpouští ve vodě. Potom vodu slijte, quinou v ní nevařte. - Vařte raději ve vývaru než ve vodě
Když budete quinou vařit jen v osolené vodě, bude tak trochu postrádat chuť. Lepší je uvařit ji ve vývaru.
Autor: MK
Komentáře