Reklama

Minulé životy

Jana (Ne, 11. 6. 2006 - 00:06)

Pro Mirka.Jak je vidět,tak jsi se prokousal všemi 13ti dily od Castanědy.Také mě moc zaujal a snažim se některá cvičení praktikovat.Daří se Ti snít?

Mirek pro Evely (So, 10. 6. 2006 - 22:06)

Autoři které uvádíš jsou mi velmi blízcí. Rád čtu také o učení Maharišiho. Nejvíce mě ale oslovilo učení předkládající nám nový (nebo spíše velmi starý) kognitivní (poznávací) systém, nesrovnatelně širší, komplexnější a v pravém slova smyslu "vědečtější" (tím míním ověření všech jeho složek osobní zkušeností přímého poznání) než je systém, který je v současné době přijímaný materialistickou vědou a "normálními civilizovanými lidmi". Tento (pro "normálního" člověka naprosto objevný) poznávací systém je popsán ve 13ti knihách Carlose Castanedy a velmi dobře je o něm psáno též v navazující knize Norberta Classena - Vědění toltéků. Při čtení knih Castanedy je ale třeba brát v úvahu, že v době, kdy psal prvních pět knih vlastně ještě do hloubky nerozuměl tomu o čem píše, unikaly mu souvislosti a podle toho to také komentoval. Psal o tom, co ho učili "lidé oddaní poznání", zejména jeho učitel Don Juan Matus. Ten aby ho udržel jako učedníka, zpočátku akcentoval některé staré techniky a stránky učení, které se pak v celkovém kontextu učení mohou zdát zavádějící až morbidní. Jinak doporučuji (aby tě čtení hned od začátku neotrávilo) u první knihy "Učení dona Juana" přeskočit druhou její část, která se jmenuje Strukturní analýza. Tam se totiž Castaneda snaží jako mladý vědec, antropolog, vědecky vyhodnotit první střípky předkládaného učení, které v té době vůbec nechápal. Jinak knihy doporučuji přečíst od první do poslední. Lidé, kteří mají hodně energie a vysokou inteligenci, začnou dobře chápat souvislosti řekl bych již při druhém čtení těchto knih. Ve srovnání s klasickým vzděláním bych řekl, že komu se podaří tyto knihy vstřebat a pochopit, je to mnohem víc než vystudovat několik vysokých škol :-) Jinak si myslím, že Ruiz je dobrým úvodem pro Castanedu. Přeji hluboké zážitky při čtení a navazující meditaci :-)

Evelyn (So, 10. 6. 2006 - 15:06)

Ahoj Mirku,
Tvé pojetí světa je mi velmi blízké. Připomíná mi učení manželů Tomášových a P. Bruntona a také Miguella Ruize (Toltékové). Čerpáš z jejich děl nebo z jiného zdroje? Tedy kromě bádání sám v sobě. Můžeš-li mi něco doporučit, budu ráda. Dík. :-)

Zdraví Evelyn

Pro Mirka (So, 10. 6. 2006 - 13:06)

Tou láskou je ta nejčistší E, což jsem taky měla na mysli:-)

Mirek (Pá, 9. 6. 2006 - 19:06)

Každý si vytváříme svou vlastní představu světa a její popis podle toho, na jakém stupni vývoje vědomi se aktuálně nacházíme, podle toho jací jsme, jakého stupně poznání jsme dosáhli, nebo by se také k tématu dalo říct, jestli jsme se tu inkarnovali poprvé nebo potisícáté. Není žádné "objektivní" kritérium, podle kterého by se dala posuzovat "pravdivost" našich popisů světa (nebo-li rozumem vytvořených názorů na svět). Tak jako jsou všechny bytosti stejně "hodnotné", tak jsou též stejně "hodnotné" nebo pro nás "pravdivé" naše popisy světa, naše názory. Hodnotu jim přisuzujeme vždy jen my sami, když je hodnotíme podle nějakého kritéria, které si buď sami zvolíme, nebo které nám někdo podsune. Tím co říkáme, se všem kdo nám umí naslouchat velmi odhalujeme, neboť naše názory, postoje a hodnocení jsou obrazem stavu našeho nitra.
Vůbec jsem nechtěl a nechci nijak zpochybňovat tvou představu Boha ani tvou víru. Jenom jsem uvedl popis světa, který mi připadá také naprosto jednoduchý a přitom zároveň velmi komplexní, který lze ověřit zkušeností na úrovní přímého poznání (ve stavu nirvány). Toltékové - lidé oddaní poznání - říkají, že je lepší vědět než věřit. Říkají, že tolték ničemu nevěří, ale zároveň že musí věřit. Věří ale tomu, v co se rozhodne věřit.
Nakonec bych ještě chtěl říct, že ono absolutní vědomí, neboli Bůh, neboli "Já" neboli ona všepronikající nejčistší energie (jak pro mě výše napsala nějaká velmi pokročilá duše) má ještě jedno velmi případné synonymum (které nás velmi sbližuje), a to je "láska".

ž (Pá, 9. 6. 2006 - 17:06)

nemůžu s tebou souhlasit,ale nechci se ani přít kdo z nás má pravdu,nemám zapotřebí dál diskutovat,né že bych podlehla tvojím názorům,jednoduše proto,že miluju svého Boha a On nikoho nebude nutit věří v Něho,Jeho slovo-Bibli.Je mě líto,že nechápeš naprostou jednoduchost víry v Boha.Stejně k tomu asi časem dospěješ a přesvědčíš se,že všechny jiné teorie a domělá poznání,ztrácí časem lesk a přitažlivost a nakonec člověk Boha prosí o pomoc a to je dobře.Mimo Nějnám lidem není nikdo schopen pomoci v jakékoliv oblasti.Já nepotřebuju dokazovat Boží existenci,každý se časem (bude-li opravdově chtít),dozví to,o čem nemá tušení ani poznání.

Mirek pro ž (Pá, 9. 6. 2006 - 00:06)

Podle zkušenosti lidí, kteří "poznali", není nic jiného než absolutno = absolutní vědomí = Bůh = "Já". Každá bytost (já), která má pocit oddělenosti od "Já", je pouhým výhonkem vědomí absolutního, který je zahalen závoji nevědomosti. Když se na konci cesty poznání - na konci "vývoje" každého jednoho výhonku ohoho absolutního vědomí závoje nevědomosti rozplynou, každá bytost se nakonec uvědomí jako "Já", nebo chceš-li Bůh. Pokud se člověk ztotožňuje se svým egem (já) ať už na úrovni představy tohoto světa, nebo na úrovni astrální nebo duchovní, není schopen uvědomit si svou vlastní podstatu - "Já". Bohužel jsou bible, ale i jiné "svaté knihy" plné popisů a interpretací vzniklých hlubokým nepochopením učení lidí duchovně pokročilých. Argumentovat takovými báchorkami, jako např. o satanovi nebo o bohovi jako duchovní bytosti která něco tvoří, řídí, odměňuje nebo trestá, atd. nemá smysl. Na duchovní úrovni se procesuje spousta bytostí, které o sobě prohlašují že jsou bohové a přitom se pouze ztotožňují se svými rozbujelými egy. Bůh ve smyslu "Já" - absolutní vědomí, je z určitého pohledu každou bytostí zvlášť a zároveň všemi dohromady. Je neosobním jsoucnem, absolutnem, které zároveň je a není, o kterém se prakticky slovy nedá nic říct a které taky nemá smysl o něco prosit :-). Každý má ale možnost prožít ho svou zkušeností (má-li dost osobní síly), může se ho dotknout přímým ("tichým") poznáním. Ke stejnému nejvyššímu poznání - že já je "Já", došli duchovní lidé všech dob a všech kultur a bylo a je předáváno prostřednictvím všech různých náboženství a cest poznání. Bohužel z některých náboženství, jako je např. křesťanství a islám, tato podstata následkem jejího nepochopení a též úmyslného zkreslení z velké míry vymizela a zůstaly jen báchorky, které jsou církvemi často zneužívány. Lidé kteří neví, t.j. kteří nemají vědomou zkušenost s přímým poznáním, tak jak ji měli např. Buddha, Kristus, Mahariši a mnozí další, a své názory a postoje staví jen na víře v účelově podsunutá dogmata, která jen emocionálně přijímají, jsou snadno manipulovatelní a zneužitelní prakticky téměř ke všemu.

Pro Mirka (Čt, 8. 6. 2006 - 18:06)

Bůh, jak všudypronikající nejčistší energii nazýváme je všem. Ano, naše ega jsou "nevědomá"a to nám dává pocit, že jsme odděleni, že věci jsou oddělené, že žijeme jen tento život. Ale energii plynoucí oddělit nejde. Můžeme ji usměrnit, zablokovat. Stále bude existovat v určité formě (viditelné, neviditelné, vědomí, nevědomí)..Proto Bůh "logicky" je i naše já.
Slova mají hroznou moc a nesprávně použitá mohou způsobit nedorozumění a z toho plynoucí zlo...

ž (Čt, 8. 6. 2006 - 18:06)

Jan 10.34-36 3mojžíšova 24.15-16 dej si souvislosti obou knih dohromady a výjde ti vysvětlení,že lidé nejsou jako Bůh,žádní bohové.To už zaznělo v ráji,kdy satan řekl Evě,že budou jako bohové znát dobré i zlé.Bůh převyšuje člověka On se nazývá velikým Já!Velice obratně překrucuješ Slovo Boha.Bůh je skutečná duchovní bytost,zahalená tajemstvím,protože přebývá ve světle nepřípustném.Lidem se dal poznat ve svém Synu-Ježíši Kristu-kdo vidí Syna vidí otce.

Mirek (Čt, 8. 6. 2006 - 17:06)

..."nebude dlouho trvat, On Ježíš Bůh všem svým přátelům vrátí život a obnovený ráj" ... Myslím si, že tento citát docela výmluvně naznačuje představu o bohu, kterou se církev snaží podsouvat svým ovečkám. Poznání, které k nám může přicházet "přímým poznáním" (pokud na to máme dost "energie"), je velmi obtížné převést do slov - do poznání zprostředkovaného (rozumem) a promítnou ho do popisu světa. Ti, kterým se to podařilo, dospívají v podstatě ke stejným závěrům. Podle Mojžíše i Ježíše je Bůh "Já Jsem", neboli ryzím, sebe si uvědomujícím vědomím. Když mluví apoštol Pavel o tom, že "pak jsme poznáni", mluví o poznání sama sebe, o poznání Já Jsem, které je oním Kristem neboli spasitelem. I Jan Ámos Komenský a nejen on věděl, že "Poznáváme-li Boha, poznáváme sami sebe", neboli, že poznání sama sebe je poznání Boha v nás, tedy toho, o čem platí biblický výrok "Pravím vám, bohové jste". Vzhledem k tomu, že ono ryzí, sebe si vědomé vědomí je neosobní, připadá mi vhodnější používat jako synonymum slova absolutno, nebo absolutní vědomí, nebo nejpřípadněji "Já". V tomto smyslu je naše ego, nebo-li "já", se kterým se v tomto světě ztotožňujeme, zahaleno závoji nevědomosti, které nám dávají náš pocit oddělenosti od všeho a jejichž postupným odkládáním na cestě poznání dosahujeme uvědomování si své pravé podstaty, kterou je "Já", (absolutní vědomí, absolutno, nebo chcete-li Bůh).

ž (Čt, 8. 6. 2006 - 09:06)

každý si bude muset vybrat sám a to život-smrt.Už tady žilo mnoho velikánů,kteří popírali Boha.Kde dnes jsou se svojí filozofií?Prach si a v prach se obrátíš:Ježíš má klíče od hrobů všech,kteří v Něho kdy uvěřili a ještě uvěří,nebude dlouho trvat,ON Ježíš Bůh všem svým přátelům vrátí život a obnovený ráj.

Návštěvník (Út, 6. 6. 2006 - 17:06)

Bible je vlastně rada Boha, jak žít:)). Abychom byli spokojeni a štěstní. Nic víc nic mín. Kdo má pochopit pochopí, kdo nemá, tak nevidí...

Mirek (Út, 6. 6. 2006 - 03:06)

Řekl bych, že obsah bible, a to jak starý tak i nový zákon, kterým bylo původně učení duchovně pokročilých lidí, zůstal nepochopen a byl přetvořený lidovou slovesností a dogmatickou a mocichtivou církví ve zcela zavádějící soubor báchorek. Myslím si, že skutečný obsahu bible budou chápat spíše buddhisté, jogíni a další duchovní lidé než věřící křesťané. Mimochodem Kristus byl dle některých historiků buddhistický kněz. Jediný rozdíl mezi buddhismem, bhaktijogou a křesťanstvím je pouze v tom, že křesťanství je nepochopené a účelově překroucené učení buddhismu a bhaktijogy. V dobách, kdy církev vládla i světskou mocí, přetvořila ono čisté učení v báchorky, které jí posloužily jako filozovický základ k matení a ovládání prostých lidí. Kristem a bohem se církev oháněla když prodávala odpustky, provozovala inkvizici, upalovala čarodějnice a kdekoho, jehož majetku se chtěla zmocnit, vedla křižácké války atd. Od inkvizice se dodnes římskokatolická církev nedistancovala. Myslím si, že církevní hierarchii je toto naprosto jasné a přesto lidem plete hlavy ne učením Krista, ale báchorkami Pavla o Kristovi, o vykupiteli, boži trojici a spoustou dalších účelových vymyšleností. Stala se tak zlovolnou, řekl bych přímo zločineckou organizací toho nejvyššího formátu zakukleně usilující o světovládu. Je v tom docela úspěšná. Ke křesťanství se dnes hlásí přes miliardu lidí. Nakonec můžeme být rádi, že žijeme v Čechách, kde má církev moc a vliv relativně malý.

Návštěvník (Po, 5. 6. 2006 - 11:06)

ano ten základ je obsah bible,ve všech dobách byla aktualní,Bůh tam nedal zapsat,že budou rakety,nebo pc,oni by v minulých dobách nechápali dnešní technice,žalmista david řekl,že se mu zdá pracné pochopit některé věci,proroci neměli tušení co dnes bude,ale museli zapsat pod Božím vedením události,které spadají i do naší doby,příklad.kniha Daniel popisuje,že bude rozmnožené umění,a další zajimavá proroctví obsahuje bible.

rrt (Po, 5. 6. 2006 - 08:06)

Bohužel nesmysl to není. To, co bylo původně napsáno se do dnešní doby už hodněkrát překroutilo podle aktuální potřeby toho a toho vládce, či papeže či doby samotné. Samozřejmě, že základ zůstává stejný..

Návštěvník (Po, 5. 6. 2006 - 08:06)

nesmysl mirku,nesrozumitelný.bible přetrvá všechny útoky,každý lidský názor se časem zapomene,věčné slovo Boha nepomine,ani puntík,ani čárka,dokud se všechno co je v bibli psané nenaplní.

Mirek (So, 3. 6. 2006 - 21:06)

Milá Ellen. Mám dojem, že si tak trochu vymýšlíš. Když křesťané mluví o bohu a satanovi, většinou vůbec netuší o čem mluví. Původně čisté učení Kristovo bylo boužel nepochopeno a co se z něj dochovalo bylo zkresleno a účelově deformováno. Pro zajímavost Ti mohu říct, že učení o reinkarnaci bylo do 6. století součástí křesťanství. Církevní historikové dlouho zastávali názor, že učení o reinkarnaci bylo oficiálně prohlášeno za bludné řádným usnesením koncilu v Konstantinopoli roku 553. Historickým zkoumáním však bylo zjištěno, že diskreditace učení o znovuzrození se skutečně vztahuje jen na osobní klatbu císaře Justiniána, který se nijak nepodílel na usnesení koncilu. Justiniánova ctižádostivá a panovačná choť Theodora byla (podle historika Prokopia) dcerou ošetřovatele medvědů v amfiteátru v Byzanci. Svůj strmý vzestup na místo panovnice říše začala jako kurtizána. Aby zahladila stopy své nedůstojné minulosti, nechala později, už jako císařovna přísných mravů, pět set svých bývalých profesionálních kolegyň ztýrat a umučit. Protože by podle zákonů karmy a znovuzrození ve svém dalším životě musela za své hrůzné činy pykat, celý svůj vliv uplatnila na to, aby odstranění učení o znovuzrození prosadila. O účinnosti takového zrušení pomocí

Ellen (Pá, 2. 6. 2006 - 11:06)

minulý život a víra v něj dokonale zničil jednu rodinu,dotyčná věřila,že jí bylo ublíženo a tak se mstila,minulé životy je mistrovský tah knížete temnoty,jak zničit lidem iq,nebo-li duši,oni napřed mluví o minulých životech a tím lidi mylně věří na to,že při smrti člověka jde duše do podle zásluh buď výše,anebo apakuje a pyká za chyby dokud se nepolepší,je nebezpečný experiment.Bůh nikde nezjevil,že budou lidé jako bohové,znát dobré i zlé,je to lež,kterou tvrdil satan Evě v ráji.Dnes v moderní době může i takto vystudovaný terapeut zničit lidského ducha.Reinkarnace je z dob pohanství středověku a znovu je na scéně.Když lidé dokáží s boží pomocí odpustit druhým lidem prohřešky,milovat a chtít být pomocí,nikdy nemusí trpět depkama,že pykají a musí se převtělovat.Jsme stvoření velice dobré,nenechte se odbourávat a zlehčovat svoje ego.

vb (Po, 29. 5. 2006 - 18:05)

Alenko, mám úplně stejný problém se vztahy jako ty. Ze sezení, kdy mi byla sdělena informace o tom, co jsem dělala v minulém životě, se mi vše vyjasnilo. Byla jsem mrcha a ted se mi to vrácelo...
Ellen-to nejsou lži, dobrý terapeut ti sdělí informaci, kterou potřebuješ a máš vědět. A ta ti taky mnohé objasní. Takže určitě žádná ztráta času. Spíš naopak...

Ellen (Po, 29. 5. 2006 - 18:05)

pro samé lži o minulých životech ztratilo mnoho lidí času v přemýšlení o nesmyslech.To by všichni lidi museli pořád dokola prožívat životy až by dosáhli dokonalosi,což je absurdní.Výplody bujných představ některých jedinců,velmi ovlivňují citlivé lidi,a to takové,kteří lehko naletí.Aleno,dál pomáhejte lidem a věřte,že co člověk sází,taky sklidí.Všechno se zlepší,to jsou životní zkoušky.

Reklama

Přidat komentář