Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Hadí krev pro zdraví

"Piji sklenici hadí krve každý den," říká starý Číňan, který do sebe právě hodil skleničku načervenalé tekutiny. "Začal jsem před dvěma lety a od té doby se cítím svěží a čilý."

Je jedním ze skupiny starších Číňanů a Thajců, kteří právě skončili své pravidelné ranní cvičeni v parku Lumpini a oblehli několik pouličních stánků podél železného plotu. U jednoho krámku zastavuje taxík a řidič vytahuje tři plastikové košíky s neobvyklým zbožím. Obchodnici spěchají vyložit z nich zavázané pytle. Za chvíli vhazují nové přírůstky podle druhů a velikostí do drátěných klecí. Jsou to prudce jedovaté kobry a také i zmije.

Zákazník si vybere jednoho z hadů, řezník ho rychle uchopí za krk a přinutí ho vypustit jed. Pak mu uváže na krk provaz a pověsí ho na hák. Pečlivě ho umyje po celém těle vodou a alkoholem. Prvním řezem nože nebo žiletky odstraní žlučník a dalším řezem pouští krev do sklenice. Z kobry vyteče obvykle půl sklenice krve. Pro zákazníka je přijatelná jen krev z čerstvě zabitého hada, která se řine z ještě se svíjejícího těla. Někdo dává přednost krvi smíchané s trochou žluči nebo s alkoholem, případně s medem. Tyto přísady prý dodávají krvi lepší chuť a vůni. Zasvěcení znalci konzumují tři části z jedovatých hadů. Věří, že krev, žluč a maso jim zaručí dobré zdraví, vyléčí mnohé nemoce, zvýši potenci a prodlouží život. Žluč z čerstvě vykuchaného hada je prý dobrá pro zrak a pravidelná strava z hadího masa má dobrý vliv na činorodost a zachování zdravé pokožky. Je k dostání v různých obměnách, hlavně smažené s čili a kari kořením. Ale farangové těmto pochoutkám povětšinou na chuť nepřišli. Zato čínští turisté o ně mají značný zájem.

Ne však každé lidské tělo přijme hadí potravu bez následku. Říká se, že někdo může těžce onemocnět nebo i zemřít.

Celá kobra kromě kůže stojí obvykle kolem 10 US dolarů. Cena hadů se liší podle druhů, velikosti a ročního období. V době dešťů jsou jejich ceny nízké, protože jsou snadno k nalezení. V období sucha jsou vzácnější a dražší.

Nejcennější Částí z hadího těla je kůže. která se prodává do továren na výrobu kabelek, bot a suvenýrů. Obchodováni s hady vyžaduje velkou obezřetnost. Nedbalé zacházení s nimi a snaha předvádět se před diváky může být osudná. Mnozí obchodníci byli uštknuti nejméně jednou, ale výhodných obchodů se nevzdávají.


Zdroj: Stehnová - Království lotosového květu, nakladatelství Start

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Ludva
    Ludva (anonym)

    Jeden muz mi dal ochutnat hadi krev byla horka ale je fakt ze od ty doby mi drzi imunitu.

    Feb 12, 2010
  • Obrázek uživatele Molly
    Molly (anonym)

    Zajímalo by mě, jestli je to legální. Slyšela jsem totiž, že v Evropě ne (kvůli ochráncům zvířat - většinou se had zabije jen pro tu krev), takže jestli když to ochutnám třeba ve Vietnamu (zaplatím si za to), kde je to legální, nafotím fotky a dám to někam na internet / napíšu článek o tom, jak jsem to pila, tak jestli mi v Evropě něco můžou. Nedávno jsem to zkusila a fakt ráda bych se o tento zážitek podělila... Ale někdo mi říkal, že je to právě nelegální (ale oficiální info k tomu nemůžu najít).

    Srp 03, 2012
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    A co takhle zkusit roh z jednorožce nebo sušeného rozemletého netopýra?

    Srp 03, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama