Hadí krev pro zdraví

"Piji sklenici hadí krve každý den," říká starý Číňan, který do sebe právě hodil skleničku načervenalé tekutiny. "Začal jsem před dvěma lety a od té doby se cítím svěží a čilý."

Je jedním ze skupiny starších Číňanů a Thajců, kteří právě skončili své pravidelné ranní cvičeni v parku Lumpini a oblehli několik pouličních stánků podél železného plotu. U jednoho krámku zastavuje taxík a řidič vytahuje tři plastikové košíky s neobvyklým zbožím. Obchodnici spěchají vyložit z nich zavázané pytle. Za chvíli vhazují nové přírůstky podle druhů a velikostí do drátěných klecí. Jsou to prudce jedovaté kobry a také i zmije.

Zákazník si vybere jednoho z hadů, řezník ho rychle uchopí za krk a přinutí ho vypustit jed. Pak mu uváže na krk provaz a pověsí ho na hák. Pečlivě ho umyje po celém těle vodou a alkoholem. Prvním řezem nože nebo žiletky odstraní žlučník a dalším řezem pouští krev do sklenice. Z kobry vyteče obvykle půl sklenice krve. Pro zákazníka je přijatelná jen krev z čerstvě zabitého hada, která se řine z ještě se svíjejícího těla. Někdo dává přednost krvi smíchané s trochou žluči nebo s alkoholem, případně s medem. Tyto přísady prý dodávají krvi lepší chuť a vůni. Zasvěcení znalci konzumují tři části z jedovatých hadů. Věří, že krev, žluč a maso jim zaručí dobré zdraví, vyléčí mnohé nemoce, zvýši potenci a prodlouží život. Žluč z čerstvě vykuchaného hada je prý dobrá pro zrak a pravidelná strava z hadího masa má dobrý vliv na činorodost a zachování zdravé pokožky. Je k dostání v různých obměnách, hlavně smažené s čili a kari kořením. Ale farangové těmto pochoutkám povětšinou na chuť nepřišli. Zato čínští turisté o ně mají značný zájem.

Ne však každé lidské tělo přijme hadí potravu bez následku. Říká se, že někdo může těžce onemocnět nebo i zemřít.

Celá kobra kromě kůže stojí obvykle kolem 10 US dolarů. Cena hadů se liší podle druhů, velikosti a ročního období. V době dešťů jsou jejich ceny nízké, protože jsou snadno k nalezení. V období sucha jsou vzácnější a dražší.

Nejcennější Částí z hadího těla je kůže. která se prodává do továren na výrobu kabelek, bot a suvenýrů. Obchodováni s hady vyžaduje velkou obezřetnost. Nedbalé zacházení s nimi a snaha předvádět se před diváky může být osudná. Mnozí obchodníci byli uštknuti nejméně jednou, ale výhodných obchodů se nevzdávají.


Zdroj: Stehnová - Království lotosového květu, nakladatelství Start

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Ludva
    Ludva (anonym)

    Jeden muz mi dal ochutnat hadi krev byla horka ale je fakt ze od ty doby mi drzi imunitu.

    Feb 12, 2010
  • Obrázek uživatele Molly
    Molly (anonym)

    Zajímalo by mě, jestli je to legální. Slyšela jsem totiž, že v Evropě ne (kvůli ochráncům zvířat - většinou se had zabije jen pro tu krev), takže jestli když to ochutnám třeba ve Vietnamu (zaplatím si za to), kde je to legální, nafotím fotky a dám to někam na internet / napíšu článek o tom, jak jsem to pila, tak jestli mi v Evropě něco můžou. Nedávno jsem to zkusila a fakt ráda bych se o tento zážitek podělila... Ale někdo mi říkal, že je to právě nelegální (ale oficiální info k tomu nemůžu najít).

    Srp 03, 2012
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    A co takhle zkusit roh z jednorožce nebo sušeného rozemletého netopýra?

    Srp 03, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama