Smrtící masožravé bakterie infikují plavce na Floridě

Ukazuje se, že existují i ??jiná smrtelná nebezpečí číhající v oceánských vodách kromě žraloků. V roce 2014 bylo na Floridě zaznamenáno 28 žraločích kousnutí a žádné z nich nebylo fatální.Větší hrozba vznikající ve vodách Floridy jsou smrtící masožravé bakterie, které nikdo nemůže ani vidět.

Ve skutečnosti bylo v posledních 12 měsících již 32 případů výskytu masožravé bakterie. Počet vysilujících infekcí se zvyšuje od května do října, protože bakteriím se daří, když je slaná voda nejteplejší.

ABC News hlásí, že masožravé bakterie “již infikovaly letos na Floridě přinejmenším sedm lidí a zabily dva lidi.“ Účinek útoku žraloka je mírný v porovnání k destrukci, kterou mohou masožravé bakterie způsobit.

Masožravé bakterie jsou přitahovány k otevřené ráně

Tato masožravá bakterie je identifikována jako Vibrio vulnificus a rychle nakazí plavce s odhalenými ranami. Také  může nakazit lidi, kteří jedí syrové korýše nebo syrové ústřice, kde je každý rok izolována většina kmenů bakterií. Bakterii se daří ve slané vodě o teplotě, která je mezi 20 a 35 stupni Celsia. Pokud se plavci bojí žraloků cítících jejich krev, měli by mít dvojnásobný strach z odhalení své otevřené rány smrtelné Vibrio vulnificus.

“Lidé se mohou nakazit Vibrio vulnificus, když jedí syrové korýše,“ hlásí mluvčí Floridského ministerstva zdravotnictví Mara Burger. “Vzhledem k tomu, že se přirozeně nachází v teplých mořských vodách, lidé s otevřenými ranami mohou být vystaveni Vibrio vulnificus prostřednictvím přímého kontaktu s mořskou vodou.“

Nebezpečnější než žraloci: bakteriální infekce může vést k amputaci

Pro ty, kteří si nejsou vědomi toho, že jsou infikováni a nenechají se léčit včas, infekce může vést ke zvracení, průjmu, zimnici a bolesti břicha. V závažných případech to může způsobit infekci krve. Infekce otevřené rány jsou nejhorší. Vedou k  tvorbě puchýřů, rozpadu kůže a rozvoji nekrotické tkáně. V některých případech je amputace poslední možností, jak zachránit život člověka. Americké centrum pro kontrolu nemocí varuje jedince s oslabenou imunitou a onemocněním jater, aby se vyhli syrovému, nedostatečně tepelně upravenému masu ústřic a měkkýšů, a to zejména mezi květnem a říjnem.

Zdroje:

http://abcnews.go.com

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama