Reklama

Strava na cestách

Karbanátky a salámy nejsou vhodnou svačinou na cesty. V autě rozpáleném sluncem podléhají rychle
zkáze a člověk, který si na takto prohřátých potravinách
pochutná, může skončit se střevními problémy v nemocnici. "Na
cesty jsou nejlepší vakuované potraviny, ideální jsou sýry.
Čerstvé pečivo a zelenina k nim se dá dokoupit," řekla ČTK Jana
Martinů z informační linky zdravé výživy 0800/175324.

Nejlepší je podle Martinů uložit na cestu potraviny do
přenosné chladničky. Kdo ji nemá, vyrobí si ji z tlustostěnné
krabice, do jejíchž rohů postaví láhve zmrzlé vody. Ta jídlo
ochladí a je zároveň zásobárnou nápojů po rozmrznutí.

"Kdo neodolá a musí mít na cestě pečené kuře či smažený
řízek, měl by je sníst do čtyř hodin od přípravy," upozornila
Martinů. Osvědčené jsou podle ní ovoce a zelenina, které pomohou
zahnat žízeň. Ideální jsou okurky, rajčata a melouny.

Těm, kteří se ani na dovolené neobejdou bez své oblíbené
rajské omáčky či jiné domácí dobroty, Martinů poradila, aby si v
klidu předem připravili "domácí konzervy". Oblíbený pokrm, ale
nezahuštěný moukou, se ještě horký dá do zavařovacích sklenic,
které se zatáhnou a 15 minut sterilují.

Rychlé a vydatné jídlo lze na chatě a v kempu připravit z
ovesných vloček, oříšků a čokolády, zeleninový salát lze doplnit
těstovinami.


Naďa Myslivcová - ČTK

Reklama

Reklama

Komentáře

Cau, cau (St, 25. 9. 2013 - 12:09)

Ahoj, ty kteří, hledají inspiraci zdravého stravování na "cestách", posílám link.

http://m7-group.webnode.cz/news/stravovani-na-cestach/
stravování na … (St, 25. 9. 2013 - 12:09)

Ahoj, ty kteří, hledají...pardon Ti, kteří hledají :)
Reklama