Nutriční terapeutka: Vyvážená strava a vitamíny v boji proti virům
Během období koronaviru ale také s nástupem zimy značně ubyla doba, kterou lidé tráví venku a získávají tak potřebný vitamín D, který přirozeně nabízí sluneční záření a jehož stálým nedostatkem trpí velká část populace. Na základě doporučení praktického či odborného lékaře nebo i na vlastní žádost samoplátce provádí vyšetření hladiny vitamínu D laboratoř Nemocnice AGEL Podhorská. Kateřina Pelíšková uvedla, že nesmíme zapomínat ani na ostatní vitamíny. „Vitamín C je mnohem lepší do těla dodat prostřednictvím čerstvého ovoce než džusů, které jsou mnohdy plné cukru.“
Ve vyváženém jídelníčku obecně nesmí chybět ovoce a zelenina. Nejvhodnější je jejich konzumace v podobě mixovaného nápoje smoothie například se špetkou kurkumy. „Přirozeně protivirový účinek mají i kapky z grapefrutiových jader, eukalyptu, hřebíčku či skořice. Stačí nakapat pár kapek do vody a vypít. Kapky rovněž poslouží jako éterický olej s dezinfekčním účinkem do aromalampy a nakapané na hadřík či papírový kapesníček nebo houbičku se dají použít k dezinfekci míst, kterých se dotýkáte. Pár jich nakapejte také na svůj kartáček na zuby,“ radí dále specialistka z Nemocnice AGEL Podhorská a doplňuje tím, že vyvážená strava je jen jednou částí správné životosprávy a pro posílení a udržení zdraví je neméně důležitý odpočinek, spánek, tělesná i duševní aktivita a v současné epidemiologické situaci také dodržování hygienických opatření.
Co když ale naše cesty přece jenom zkříží nemoc či úraz a my musíme nějaký čas strávit na nemocničním lůžku?
V takové situaci si musíme kondiční procházku na čerstvém vzduchu nebo odběhnutí půlmaratonu na nějakou chvíli odpustit, ale o naši nutričně vyváženou stravu se nadále postará právě nutriční terapeut.
Stravovací provoz Nemocnice AGEL Podhorská zajišťuje celodenní stravování v průměru pro 150 hospitalizovaných pacientů interního, chirurgického i rehabilitačního oddělení a oddělení následné péče a klientů sociální služby. Na to, aby každá porce odpovídala potřebám daného pacienta či klienta, dohlíží právě nutriční terapeutka. „V nemocnici je strava poskytována v souladu s dietním systémem, který v současné době zahrnuje 22 typů diet a každá ještě může být dále modifikována dle individuálních potřeb pacienta. ,“ popisuje svoji práci v praxi Kateřina Pelíšková. Práce nutričního terapeuta ovšem nespočívá pouze v sestavování vyváženého jídelníčku pacientů. „Jsem v kontaktu s ošetřujícími lékaři a aktivně vyhledávám a navštěvuji i samotné pacienty, kteří mají specifické nároky na nutriční hodnoty či složení stravy. Na základě konzilií následně sestavuji individuální jídelníček,“ dodává. „Zajímají nás také názory samotných pacientů a klientů. Proto jsme na základě jejich námětů zařadili do jídelníčku jedenkrát týdně teplé večeře, což si velice pochvalují,“ uzavírá nutriční terapeutka.
MK
Ing. J. Janča: "Co nám chybí" (kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle) vydané v r. 1992, druhé vydání. V knížce zavěceně a podle mne vysoko odborně vysvětluje, jaké účinky na lidské zdraví mají různé kovy, vitamíny, v kterých potravinách a v jakém obsahu se nachází.
K vitamínu D v závěru kapitoly uvádí, cituji:
"Nejjednodušším, i když ne ideálním, zdrojem vitaminu D je také tření pokožky, nejlépe kartáčováním. Ovšem kartáč, nebo jiný třecí prostředk (např. žínka) by neměl být z umělé hmoty."
Bohužel autor (Ing.Jiří Janča, CSc.) v r.2005 zemřel.
Zkoušel jsem se s otázkou získání vitaminu D tímto způsobem obrátit na různé pracoviště (laboratoře, VÚ a pod.), ale bohužel bez odezvy, nikdo se ani nepokusil vyzkoušet toto metodu v praxi a tím tvrzení pana Ing. Janči potvrdit, nebo vyvrátit.
Já panu Ing. Jančovi věřím, ale bohužel nemám k možnost, ani znalosti toto tvrzení vyzkoušet. Jestli je to pravda, tak je škoda, že se tato metoda nevyužívá, je levná a hodila by se v zimních měsících, kdy je slunce poskrovnu, nebo i v krajinách, kde je slunce nedostatek.
- Odpovědět
Pošli odkaz