Reklama

Středomořská strava - balzám na srdce

Středomořská strava, založená na olivovém oleji a malém množství masa, účinně chrání před chorobami srdce. Zaznělo to 9. listopadu na konferenci amerických odborníků na kardiologii z American Heart Association.

Experti sledovali jídelníček 3000 Řeků a zjistili, že čím víc se osoby držely zeleniny, ovoce a potravin s nízkým obsahem tuků, tím méně kardiovaskulárních potíží měly. Demosthenes Panagiotakos z univerzity v Aténách vyvrátil hypotézu, že k výsledku přispívá i jinak zdravý životní styl obyvatel Středomoří, včetně pohybu či menší ochoty nechat se stresovat.

Středomořská strava a zdravé srdce spolu souvisí, a to bez rozdílu věku, aktivity, pohlaví, vzdělání či množství tukové tkáně osob, tvrdí studie. "Účinek stravy je nezávislý na ostatních faktorech," řekl Panagiotakos. Úspěch prý není v jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení všech receptů, které používá středomořská kuchyně.

Bostonský příspěvek zas vychvaloval blahodárný vliv ryb na kondici srdce. Dvě porce ryb týdně prý mohou zabránit zhoršování stavu pacientů se srdečním onemocněním. Nejlepší vůbec jsou prý ryby s tmavším masem, jako losos či makrela.

Vědci z Oregonské univerzity tvrdí, že konzumace rybího tuku chrání před úmrtím z náhlého srdečního selhání, zřejmě proto, že snižuje nepravidelný chod srdce, známý jako arytmie.

Reklama

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

MUDrMusil (So, 5. 8. 2006 - 19:08)
Francouzský paradox
Ve Fracii obyvatelé středomořskou stravu nejedí, naopak obyvatelé Fracie jedí mastná jídla.Přesto mají statisticky výzbnamně menší množství infarktů
a cévních chorob.
Bylo dokázáno, že konsumace vína/nejen červeného/ je toho příčinou.
Naše národní kuchyně vepřová knedlík zelí a pivo není
zrovna nejzdravější, i když muži prý v posledním roce mají raději boubelky, které mají velký zadek a hodně přes prsda.
Positivní vliv SEXu na kardiovaskulární choroby je prroblemativký
Helena (So, 5. 8. 2006 - 20:08)
Dovolila bych si oponovat ohledne stravovani.Nase narodni kuchyne jiz v rodinach davno neprevazuje.Vice lidi ji recka,francouzka,italska atp..jidla a ceskou kuchyni opominaji.Ji se mnoho zeleninovych salatu jako vecere.Zadne tluste maso u nikoho nevidim.Dokonce bych si dovolila se domnivat,ze obcas je to az prehnany strach.Vina se take pije podstatne vice nez drive.Veprovou s knedlikem a zeli jsme doma nemeli uz radu mesicu.Obcas si to zkusime,ale pak nam je zle.Davno jsme si od tucneho odvykli.Vidim kolem sebe spoustu lidi,co ziji stejne.Nejsem zrovna mlada,ale rada jsem nasi narodni kuchyni zavrhla!
Kocur (Út, 16. 10. 2007 - 10:10)
Hodně starý článek. Jen se domnívám, že naše tradiční kuchyně není zase taková hrozba, když s ní umí člověk zacházet. Jez do polosita, píj do polopita. Jistě mému žaludku a nejen mu, neprospěje svačina v 22:00 složená s krásného bůčku a chleba. Ale to samé v pět odpoledne a sklenice piva, či kaléšek slivovice na vytrávení je mnohem šetrnější. Zvláště pak když člověk nezůstane ležet u růžové zahrady, ale jde např. vyvenčit svého čtyřnohého přítele. A samozřejmě se po návratu věnuje své drahé polovičce. (pardon, záleží na věku). I přesto zastávám názor, že ortodoxní užívání tradiční české kuchyně není ta pravá cesta k dobrému zdravotnímu stavu.
mačička (Pá, 25. 1. 2008 - 17:01)
Já znám zase pořekadlo našich babiček: Jez do polosyta, pyj po kolena...
Reklama