Reklama

Jak se bránit proti poškozování organismu volnými radikály

Volné radikály jsou agresivní molekuly, které vznikají při metabolických procesech v našem organismu a mohou poškozovat buňky, enzymy, genetický materiál a přispívat ke vzniku infekčních i degenerativních onemocnění. Za normálních okolností dokáže tělo tyto nebezpečné molekuly zneškodňovat. Problém nastává pokud se jich vytváří nadměrné množství. Jak můžeme proti volným kyslíkovým radikálům bojovat?

Důležité je dodržovat následující pravidla:
1) Nekouřit
2) Omezit pití alkoholu
3) Nejíst uzeniny, přepalované a žluklé tuky
4) Nejíst připálená a stará jídla
5) Snažit se pohybovat v čistém, nezakouřeném prostředí, bez smogu a exhalátů
6) Omezit spotřebu rafinovaných a chemicky konzervovaných potravin
7) Nerozčilovat se
8) Vyhýbat se dlouhodobému slunění a pobytu v soláriích
9) Jíst co nejvíce čerstvé potravy obsahující vitamíny, minerály a enzymy - ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a semínka
10) Užívat antioxidanty mezi které patří především vitamín C, E, betakaroten, zinek a selen

Autor:mk

Reklama
Reklama

Komentáře

Jana Kováčková (St, 23. 2. 2011 - 08:02)
Dobrý den,
jsem začínající kuchařka a bohužel se mi podařilo upéct koláč ze žluklých ořechů. Vůbec jsem to nepoznala a koláč jsme snědli ve dvou celý. Četla jsem o různých škodlivých látkách ze žluklých ořechů. Hrozí nám něco? Děkuji
Magda (St, 23. 2. 2011 - 09:02)
S jednorázovou dietní chybou se většinou organismus vyrovná. Pro jistotu můžete užít nějaké antioxidanty.
Zcela volný radikál (St, 23. 2. 2011 - 09:02)
Jak se bránit proti poškozování organismu volnými radikály?
Všechny zdivočelé radikály odzbrojit a zavřít. Ať už jsou to radikálové pravicoví, levicoví či náboženští.
Antioxidantů j… (St, 23. 2. 2011 - 17:02)
To není už žádný problém. Rozumný člověk aspoň jeden užívá. Z vymlácené půdy plné pesticidů a herbicidů je ze zeleniny nedostanete, i když si jí pěstujete sami.
Podle měření je nejsilnější N.K.O., resveratrol a žraločí olej. Ale je celá řada dalších... beta-glukan, germanium, lipoová kyselina, selen, bromelain, rakytníkový olej, tribulus terestris, extrakt z ostropestřece mariánského, pycnogenol, lykopen, olej z vinných jadérek... a co já vím. Informací je mnoho. Češi to ale moc nekonzumujou. Myslí si, že antioxidanty získají z vepřového bůčku, svíčkové, ty zblblejší z povadlého dusičnanového salátku nebo bledých skleníkových rajčátek.



Laura (St, 23. 2. 2011 - 17:02)
To není už žádný...Přesně tak ! A když pak dostanou rakovinu, infarkt nebo mrtvici, tak to svedou na geny nevo špatné životní prostředí. To je sice pravda, ale právě proto je třeba antioxidanty konzumovat. Samozřejmě z přírodních zdrojů. Ne žádnou chemku.
Nono (Út, 1. 5. 2012 - 10:05)
Máte někdo zkušenost s rakytníkovým olejem? Jak dlouho jej brát, pak přestávka, nebo ne? Olej nebo tablety? Cenové rozdíly. Za studena lisovaný...

Pocítili jste výsledky ohledně žaludeč vředů, stavu pokožky?
Reklama