Žvýkačka brání mikrospánkům za volantem

Mikrospánek, s nímž jen obtížně zápolí unavení řidiči, patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod. Nad tím, jak mu zabránit, se zamysleli španělští vědci ze zaragozské univerzity.

Své teoretické předpoklady ihned odzkoušeli na vzorku dobrovolníků. Do simulované dopravní situace zapojili čtyřicet pokusných osob, které nespaly více než 19 hodin. Některým rozdali žvýkačky, jiným cucavé bonbony, další nedostaly nic. Ukázalo se, že žvýkající a cumlající jedinci za volantem dokáží v 67 procentech silničních komplikací reagovat podstatně rychleji než jejich kolegové, jimž v upadání do spánku nebrání práce úst.


Zdroj: Plus

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele Katka
    Katka (anonym)

    A to já zase žvýkám, zvlášť když řídím delší cestu v noci sama. Myslím, že žvýkačka opravdu pomáhá udržovat bdělost,ale už mě také napadlo, že v případě bouračky mi může vlítnout do plic.A co pak?

    Lis 08, 2005
  • Obrázek uživatele machr
    machr (anonym)

    tohle je stara znama vec. jak myslite ze se to dela, abyste neusinali ve skole na prednaskach??????????

    Lis 14, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Občas, než balíček žvýkaček načneme, je dobré si vzít lupu a přečíst si, jaké mají dnešní žvýkačky složení. Mimořádnou pozornost je pak dobré věnovat žvýkačkám bez cukru. Ty obsahují i několik druhů náhradních sladidel a řadu extrémně působících příměsí, aby vám v puse ten báječný pocit svěžesti vydržel tak dlouho... Bohužel náhradní sladidla, aromatické látky, barviva atd. patří ze zdravotního hlediska k dosti rizikovým ingrediencím i za předpokladu, že jsou používána v minimálním množství (viz homeopatické principy působnosti). Všechny totiž patří do skupiny látek, které se mohou při pravidelné konzumaci podílet na urychlení vzniku různých druhů rakovin. Z tohoto hlediska jsou nebezpečná zejména náhradní sladidla. Jejich negativní energetický potenciál je totiž minimálně 500x větší než u běžného cukru. Při používání umělých sladidel se sleduje pouze hledisko, že ke svému odbourání v těle nepotřebují inzulín. Z toho se usoudilo, že nejsou zdraví škodlivá. Bohužel se zapomnělo právě na onen negativní energetický parametr, který je řadí prakticky do kategorie drog. V případě žvýkání se navíc tyto látky velice rychle dostávají ze zažívacího traktu do organismu. Každý zub totiž v těle koresponduje s určitým tělesným orgánem. Při žvýkání střídavý tlak na jednotlivé zuby aktivuje jednotlivé orgány, které se připravují na zpracování potravy. K tomu ovšem nedochází, čili tento proces je žvýkáním nastartován zbytečně. Každý z vás si asi všimnul, že po určité době žvýkání dostane docela slušný hlad. To je právě ona reakce organismu na skutečnost, že mu avizujeme žvýkáním příjem potravy, kterou pak nedostane. Je logické, že organismus pak ty sajrajty přijímá se zvýšenou intenzitou. Na druhou stranu zase onen zbytečně nastartovaný trávicí pochod zákonitě udržuje organismus ve zvýšené pohotovosti.

    Lis 18, 2005
  • Obrázek uživatele Pavel Sedláček
    Pavel Sedláček (anonym)

    Bojím se totiž, že při event. bezvědomí následkem nehody by žvýkačka zapadlá do krku způsobila víc škody než užitku.

    Lis 08, 2005
  • Obrázek uživatele Stáňa Velebilová
    Stáňa Velebilová (anonym)

    ...protože bych vypadala jako kráva! Radši se vždycky pořádně vyspím.

    Lis 09, 2005
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    já myslím, že jí spíš spolkneš.

    Lis 08, 2005

Přidat komentář

Reklama

Reklama