Nedávný výzkum ukázal, že střevní bakterie mohou být zodpovědné za nadměrné imunitní odpovědi, a to od celiakie až po potravinové alergie a citlivost na potraviny.
Potraviny spojené s nejtěžšími reakcemi zahrnují lepek, mořské plody, vejce, arašídy, sóju, mléko a ořechy.
Jak uvádí Americká společnost pro mikrobiologii (ASM):
“Alergie jsou způsobeny hyperaktivní imunitní reakcí na cizí částice či proteiny, které tělo mylně považuje za hrozbu.
Existuje několik teorií o tom, proč se to stane. Hygienická hypotéza je nejrozšířenější. Ta předpokládá, že důvodem zvýšeného množství alergií je moderní přístup k antimikrobiálním látkám a posedlost dezinfekčními prostředky.
Být “příliš čistý“ v konečném důsledku vede k nedostatečnému mikrobiálního osídlení v raném věku. Mikroby jsou nezbytné pro rozvoj normálního imunitního systému (a tedy i pro normální imunitní odpověď na nepatogenní látky).
Děti narozené s nízkou úrovní bifidobakterií mají vyšší riziko vzniku alergií. Přítomnost určitých dobrých bakterií v kojeneckém věku je důležitá z několika důvodů.
Nejen, že tyto bakterie mají vliv na zdraví samy o sobě, ale i v interakci s jinými mikroby podporují zrání T-buněk u dětí. Bez této interakce dítě zůstává se sníženou imunitní funkcí. Jak poznamenal ASM:
'... Kolonizace mikroby brzy v dětství i později v životě se zdá být velmi důležitá při prevenci alergie, ale je to tvrdým oříškem pro generaci, která vyrostla ve víře, že čím je to čistší, tím je to lepší, a sterilní je nejlepší.'“
Zdroj: mercola.com
- Odpovědět
Pošli odkaz