Yerba Maté: Zelený poklad Jižní Ameriky
Historie yerba maté
Yerba maté (Ilex paraguariensis) je stálezelený keř, který roste v Jižní Americe, především v Paraguayi, Argentině, Brazílii a Uruguayi. Historie tohoto nápoje sahá až do dávných dob, kdy ho domorodé kmeny pili při různých rituálech. Yerba maté se stala středem pozornosti španělských conquistadorů, kteří se střetli s její kulturou a začali ji pít sami. Od té doby se yerba maté stala důležitou součástí jihoamerické kultury.
Příprava yerba maté
Příprava yerba maté je skutečně uměním a má své rituály. K tomu budete potřebovat speciální nádobu nazývanou "matero" nebo "cuia," která je často vyrobena z dýně nebo keramiky. Dále budete potřebovat kovovou slámku s filtrem, nazývanou "bombilla."
Postup přípravy yerba mate:
- Naplnění matera: Naplňte matero asi do 2/3 až 3/4 suchou yerba mate. Záleží na tom, jak silný nápoj chcete.
- Zakrytí a protřepání: Zakryjte otvor matera dlaní a protřepejte ho několikrát nahoru a dolů. To pomáhá yerba mate listům, aby se jemnější částice dostaly nahoru a neucpávaly bombillu.
- Naklonění matera: Nakloňte matero na jednu stranu, aby yerba mate vytvořila "kopeček" na jedné straně nádoby. Tím vytvoříte místo pro vodu a umožníte listům, aby se mohly rovnoměrně nasáknout.
- Přidání chladnější vody: Nejprve přidejte trochu chladnější vody (ne teplé) na stranu bez yerba mate. To pomáhá uvolnit chuť a chrání listy před spálením, což by mohlo způsobit hořkost.
- Vložení bombilly: Počkejte, až se voda vsákne, a poté jemně vložte bombillu do "kopečku" yerba mate.
- Přidání teplé vody: Pomalu přidejte teplou vodu (nikoli vařící) do prostoru, kde jste přidali chladnější vodu. Snažte se nepřelévat kopeček yerba mate, aby zůstal suchý.
- Pití mate: Pijte mate přes bombillu. Snažte se nevysávat příliš silně, aby se bombilla neucpala.
- Doplnění vody: Jakmile vypijete veškerou vodu, můžete znovu přidat teplou vodu a pokračovat v pití. Yerba mate můžete zalévat opakovaně, dokud neztratí chuť (to se nazývá "lavado").
Tipy:
- Někteří lidé přidávají do yerba mate různé bylinky nebo kousky citrusových plodů pro různé chuťové variace.
- Voda by nikdy neměla být vařící, protože vysoká teplota může spálit yerba mate a způsobit, že nápoj bude příliš hořký.
- Můžete si také připravit yerba mate v termosce, která udrží vodu na optimální teplotě.
Zdravotní přínosy yerba maté
Yerba maté není jen chutný nápoj, má také několik zdravotních výhod:
- Stimulace: Yerba maté obsahuje kofein, který může zvýšit energii a pozornost, ale na rozdíl od kávy nezpůsobuje takové prudké náhlé stoupání a pády energie.
- Bohatá na antioxidanty: Yerba maté je plná antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění.
- Podpora trávení: Yerba maté může podpořit trávení a pomoci při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.
- Zlepšení duševního stavu: Mnoho lidí pociťuje, že yerba maté pomáhá zlepšit náladu a snižuje úzkost.
- Omezování hladu: Kofein v yerba maté může také potlačit chuť k jídlu, což pomůže s kontrolou hmotnosti.
Závěr
Yerba maté je nejen oblíbeným nápojem v Jižní Americe, ale získává stále větší popularitu i v jiných částech světa. Jeho bohatá historie, unikátní příprava a zdravotní přínosy jej činí zajímavým a zdravým alternativním nápojem kávy a čaje. Pokud máte rádi exotické nápoje a hledáte nový způsob, jak si dopřát energii a zároveň se těšit na bohatou kulturu, yerba maté by mohla být právě pro vás. Pamatujte též, že příprava a pití yerba mate je často sociální aktivita, při které se matero a bombilla sdílí v kruhu přátel nebo rodiny, přičemž každý pije až do vyčerpání vody, než se nádoba znovu naplní a podá další osobě.
MK
Komentáře
![Default User Image](/sites/default/files/styles/thumbnail/public/default_images/default_avatar.jpg?itok=Qs1fNdMa)
Já to piju už snad 20 let. Teda ne pořád, mám svoje období, kdy mi chutná a dávám si ho každý den, a jindy zas mám na ten jeho ostrý kofein skoro alergii.
Článek je fajn, ale dráždilo mě na něm pár věcí:
- nikde jsem předtím neslyšel výraz "matero" pro nádobu, vždy jen "kalabasa". Měl jsem za to, že matero je osoba, která mate dělá.
- není nutné pořád říkat "yerba mate", stačí "mate". (A skutečně je asi lepší to psát s krátkým e, protože Brazilci to prý krátce vyslovují.)
-
neříká se "yerba mate listy", ale "listy yerba mate".
Pokud jde o tu zmíněnou doporučenou hustotu, ta je vražedná. To by mohl pít jen Brazilec, ale ne našinec. Já dávám do kalabasy 2-3 lžíce, maximálně jsem párkrát zkusil naplnit to rostlinou do třetiny nádoby, a i tak mi to přišlo jako zbytečná síla. Podle mě tím vzniká zbytečná závislost na kofeinu.
![Default User Image](/sites/default/files/styles/thumbnail/public/default_images/default_avatar.jpg?itok=Qs1fNdMa)
Já to piju už snad 20 let. Teda ne pořád, mám svoje období, kdy mi chutná a dávám si ho každý den, a jindy zas mám na ten jeho ostrý kofein skoro alergii.
Článek je fajn, ale dráždilo mě na něm pár věcí:
- nikde jsem předtím neslyšel výraz "matero" pro nádobu, vždy jen "kalabasa". Měl jsem za to, že matero je osoba, která mate dělá.
- není nutné pořád říkat "yerba mate", stačí "mate". (A skutečně je asi lepší to psát s krátkým e, protože Brazilci to prý krátce vyslovují.)
-
neříká se "yerba mate listy", ale "listy yerba mate".
Pokud jde o tu zmíněnou doporučenou hustotu, ta je vražedná. To by mohl pít jen Brazilec, ale ne našinec. Já dávám do kalabasy 2-3 lžíce, maximálně jsem párkrát zkusil naplnit to rostlinou do třetiny nádoby, a i tak mi to přišlo jako zbytečná síla. Podle mě tím vzniká zbytečná závislost na kofeinu.
na matéčku ujíždím již roky
- Odpovědět
Pošli odkaz