Stévie vám osladí život
Protože je téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky, je stále častěji využívána jako náhražka cukru.
Jak stévii pěstovat
volíme mírně propustnou rašelinovou půdu (nelepší je s pH 5,5 až 6,5)
semena vyséváme na povrch
v květináči vytvořte drenáž, aby rostlinka nestála ve vodě
stévii umístíme k oknu, nejlépe na poloslunné, teplé stanoviště
klíčit začíná při teplotě 20 až 23 °C
přes léto ji můžeme umístit i ven, ale jakmile přijdou mrazíky, musíme ji vrátit zpět do interiéru, protože při teplotách pod 10 °C přestává rostlinka růst a uvadá
hnojení se také nemusíme obávat, stévie ho má velmi ráda
Sběr a sušení
Jakmile je stévie dostatečně velká a připravená ke sklizni měla by se 10 až 12 cm nad zemí sestříhnou, protože jakmile rostlinka odkvete, stonek a listy uschnou.
Listy se dají používat čerstvé, zmražené i sušené.
Obsah steviosidů se sušením a skladováním nijak zvlášť nesníží, listy sušte rychle, pokud možno v sušičce nebo ve vytopené místnosti, ve které často větráme. Usušená rostlinka se může nadrtit či ponechat v celku, skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.
Léčivé účinky
používá se při redukčních dietách
podporuje trávení
udržuje rovnováhu cukru v krvi
snižuje únavu
může nahradit veškerá umělá sladidla
vyrovnává krevní tlak
urychluje hojení ran a zamezuje tvorbě jizev
pomáhá při odvykací kúře - snižuje pocit potřeby tabáku a alkoholických nápojů
účinná na kožní potíže (akné, ekzémy, apod.)
posiluje činnost slinivky břišní
působí proti plísním, bakteriím a virům
podporuje mentální aktivitu
posiluje metabolismus
potlačuje pocit hladu
snižuje tvorbu zubního kazu
Využití v kuchyni
Nejčastější využití je ke slazení limonád, káv, koktejlů, čajů, marmelád, dále se dá také přidat do ovocných salátů, koláčů, dortů nebo sladších omáček.
Stévie se nevyužívá jen v potravinářství, přidává se například i do ústní vody, zubní pasty, pleťové vody nebo pleťové masky.
Tato rostlinka je také výborný pomocník při hubnutí, pokud vás honí mlsná, žvýkejte jeden lísteček a uvidíte, že chuť na sladké je tatam.
Autor: Soňa Zimčíková
Semena-rostliny.cz
Pestovani.in
Komentáře
Párkrát jsem stevii ochutnal a je pro mě chuťově nepřijatelná. Ale proti gustu žádný dišputát.
jiným zdravým...škrob? Ne, díky
- Odpovědět
Pošli odkaz