Jak minimalizovat ztrátu vitamínů
Zpracovávejte je až těsně před vařením. Před začátkem vaření je nechte stát zakryté ve studené vodě nejvýše 5 minut.
Snažte se nekrájet ovoce a zeleninu na příliš malé kousky. Ty umožňují větší pronikání vzduchu, což urychluje ztrátu živin. Pokud zeleninu strouháte, hned ji uvařte nebo snězte, zmenšíte tím tyto ztráty.
Řezné plochy po krájení ihned zakapejte citronovou šťávou.
Zeleninu a ovoce neloupejte: vláknina a mnohé cenné živiny jsou obsaženy hned pod slupkou.
Vařte je co nejkratší dobu v minimálním množství vody; případně vařte v páře nebo zapékejte.
Vodu, ve které se vařila zelenina, použijte na polévky a omáčky; mohou v ní být minerální látky, které se z ní při vaření vyluhovaly.
Zdroj: Celý život ve formě - nakladatelství Reader´s Digest Výběr
Komentáře
Jednou má člověk větší přísun toho vitamínu, podruhé jiného, ale nikdy ne ideální množství všech (a tak v těle vzniká nerovnováha, která se začíná projevovat okolo 40 - 50 let, někdy i dříve). Navíc některé vitamíny jsou vstřebatelné lépe s jinými vitamíny, a mnohem hůře bez nich. Navíc zde hrají roli i tzv. fytonutrienty. To je důvod, proč vitamíny z lékáren či drogerií nemají takový účinek, jaký by mít mohly. Pokud byste měli zájem o kvalitní vitamíny od společnosti Nutrilite, neváhejte mě kontaktovat na [email protected]
Můžu Vám doporučit také výborný přípravek proti únavě, která je způsobena právě nedostatkem vitamínů a minerálních látek v těle.
- Odpovědět
Pošli odkaz