Reklama

Duchovní cesta

Qellogathi (Pá, 8. 9. 2006 - 18:09)

Ahoj Evelyn,
Ty jsi jeste tady? (:
Copak mame noveho?
Uz si v cetbe pokrocila dal?

Evelyn (Pá, 8. 9. 2006 - 18:09)

Krásný večer všem!

"Neber nic osobně." Jedna ze čtyř dohod od Miguela Ruize. Tak se mi zdá, že se docela hodí ji teď připomenout :-)))

Qellogathi (Pá, 8. 9. 2006 - 17:09)

poslys, nemuzes vedet, proc sem prispivam(:
Vybiras z toho co jsem psal jen co se ti hodi a napises, ze je mym nazorem ze vsechno je karma.
Tak jeste jednou:
karma je vsechno jen pro toho, kdo se vnitrne ztotoznuje s procesem, s touto bytosti.
Karma je jen abstraktni pojem pro toho, kdo se s tim identifikovat vnitrne prestane.

A dej si to dohromady, nebo i ne. Mej se hezky a tedy - putuj...

vsechno, co jsem psal bylo jen o tom, ze jsem chtel naznacit - ci uz tobe nebo komukoli kdo by to pochopil - ze putovat neni treba, pokud by doslo k spravnemu nastaveni uvnitr cloveka a spravne orientaci uvedomovani.

A to ma clovek caku zasahnout cil bez jedineho kroku. (tak tedy kracej).

- tam v brichu ma sidlo vule. Asi kolem 5-ti cm pod solarnim plexem.(: zrejme si potlacoval sve ego... neber se tak vazne a pak to projde. Dokonce zneses i zerty na svuj ucet. Kdybys prosel cim ja, tak by ses za monitorem uvolnene usmival kdyz na tebe Qellogathi utoci brutalnimi nesmysly.

cely vesmir je jeden vesmirny zert, dite neplodne matky. a ty se rozcilujes zdali bude mit to dite muzske nebo zenske pohlavi...((:
Ja rikam, ze ani neplodna matka nema svou skutecnost - kde bys jeste nasel jejiho syna, nebo dceru?

jinak, vubec nemam osobni postoj k nicemu co rikam. Nejprve to vyzkousej, ze se to da a pak obvinuj druhe, z veci, ktere jim prisuzujes jen na zaklade "podle sebe soudim tebe".

Honza (Pá, 8. 9. 2006 - 17:09)

A chtel bych te poprosit o jednu vec. Svymi myslenkami uz se ke me nevracej. Respektuj mou cestu, i kdyz je podle tebe nespravna.. pokud je zde vsevladna karma, pak sam vis, ze nemam jinou moznost. Kdyz jsi psal tento prispevek, bolelo me bricho. Nevedel jsem proc.

Honza (Pá, 8. 9. 2006 - 17:09)

Mily Qellogathi,
Je to prave ta vec, ktera te primela napsat tvuj posledni prispevek.

Qellogathi (Pá, 8. 9. 2006 - 16:09)

Honzo J.F.,

tak, to co ti rika Evelyn je nahodou (nikoli nahodou((: ) pravda.
Co pises je vlastne smesici zralych a nezralych avsak pouze teorii.
Co je na tom vsak nezrale je to, ze ani nevis jak je pro lidi, co onu zkusenost maji, groteskni predpokladat, ze pred vznikem vesmiru, (resp. pred tim nez se zacnou vytvaret ve vedomi jevy sveta) muze neco jako "ty" byt. Hlavne pokud je to "ty" se vsim vsudy i s libostmi i nelibostmi.
A hlavne, "pokud" bys nekdy v takovem stavu byl, az moc by ti bylo jasne, co jsem ti psal a jeste k tomu by ti evidentne doslo, ze pred vznikem jakehokoli objektu v cistem vedomi, nemozno vnimat vubec nic. Ne to jeste vnimat to a tamto, nebo neco jako prijemne nebo neprijemne, Honzo J.F. ...

To, co se patrne tobe stalo, bylo adekvatni tvemu pojeti sveta. Octl si se v nejakem astralu, coz je logicke, protoze si dosud nikdy nenahledl mimo formu. To, ze si tam neco vnimal jako osklive a neprijemne, je jasnym dukazem, ze tva osobnost tam byla pritomna a nikdy tvuj intelekt neopustil svet 5-ti elementu.

Skutecne, to co pises je nesourode a smesici dusevnich pojeti a filozofii, ktere jednoduse nemohou jit dohromady. Zkus si to zkonsolidovat.

Kdyz uz se tak ohanis mym egem Honzo J.F., tak mi presne rekni co si myslis ze vlastne to ego je. Ja takovou "vec" neznam. Jak to vypada? Je to neco jako kulaty mic, nebo neco amorfniho, nebo setkal si se s tim? Nebo je to jen nejaka myslenka, nebo samotna mysl?

Honza (Pá, 8. 9. 2006 - 14:09)

Diky za odpoved :o)
A preju vam vnitrnim sluncem prozareny den:o)

Evelyn (Pá, 8. 9. 2006 - 06:09)

Krásné dobré ráno všem!

Děkuji za předešlý příspěvek o józe :-)

Návštěvník (Pá, 8. 9. 2006 - 00:09)

Slovo jóga znamená doslova spojení, spojení s Bohem (absolutnem) či s naší duší - átmanem, pravým Já. Je to nauka, která si klade za cíl pomoci žákovi překonat ego - ahankáru, tj. iluzi individuální bytosti nezávilé na Bohu a oddělené od ostatních bytostí a vesmíru. Ego podle jógické filozofie zastírá člověku po celý život pohled na pravou podstatu jeho bytosti i podstatu světa a činí jej nešťastným. Touto pravou podstatou je absolutní Bytí, Vědomí a Blaženost - Sat, Čit, Ánanda. S touto podstatou se jogín na konci své cesty trvale ztotožní čemuž se říká osvícení nebo osvobození - Mókša. Jóga používá k překonání tohoto klamu souboru různých technik. Je známo mnoho druhů jóg, mezi ty nejzákladnější patří:
Hathajóga - jóga fyzických cvičení, využívající tzv. ásan - různých terapeutických poloh těla, které vitalizují celý organismus a mají vliv i na pránické, tj. enegetické tělo člověka.
Bhaktijóga - jóga lásky a odevzdanosti Bohu. V této józe žák, bhakta, uctívá Boha v některé jeho podobě či formě (Višnu, Šiva, Šakti,...) a odevzdává svůj život božstvu. Láska a sebeodevzdání pak ruší iluzi ega (žák zapomíná na své já) a jogín dosahuje osvícení.
Džňánajóga - jóga poznání, moudrosti. Jogín studiem, meditacemi a koncentrací dospívá k sebepoznání, osvícení.
Rádžajóga - královská jóga, tzv. osmistupňová stezka, stezka pevné vůle a sebekázně. Využívá ásan, pránájámy, meditací, koncentrací a krijí.
Karmajóga - jóga nesobecké činnosti. Jogín se snaží o nesobecký život a nesobeckou službu druhým bytostem. Touto jógou se očišťuje charakter člověka, mysl i vědomí.
Kundaliníjóga - jóga povzvedání energie člověka tzv. Šakti. Jogín pracuje s čakrami, energetickými centry v pránickém těle a nádími, dráhami, jimiž energie proudí.
Gurujóga - Jóga uctívání mistra. Žák dosahuje osvícení díky přímé pomoci svého mistra - Gurua.

Eirika (Čt, 7. 9. 2006 - 21:09)

Bhakti jóga.Oddanost osobnímu bohu.Rozplynutí osobního já v božské lásce.
První stupeň je,ale také sebeočista.

Honza (Čt, 7. 9. 2006 - 21:09)

Eiriko,
Kdo jsou Baktove?

Eirika (Čt, 7. 9. 2006 - 20:09)

Ego se zalekne vždycky,překonání strachu z jeho smrti je,ale někdy hazard.
Kombinování krátké a dlouhé cesty, je v tom případě pojistka.Honza píše,že nebyl připraven.To je možné.
Záleží na více věcech - jak se k tomu stavu dostal,nedopatřením - ?
Někdy se stane,díky velké milosti,jinak se to nazvat nedá,že i lidé neznalí,nebo spíš v tomto životě neznalí,jsou vnitřně poučeni a dovedeni ke stavu odpoutání se.Když se to stane v mladším věku proběhne to hladce,jsou chráněni.
Zážitky nepřipravených dospělých jsou,mírně řečeno,nepříjemné.
Bhaktové se toho obávat nemusí.

Honza (Čt, 7. 9. 2006 - 20:09)

To asi ano Evelyn. Bylo tam ego. Kazdy z nas, kdo tu jsme ho mame. Kdo tvrdi ze ne, klame sam sebe.

Evelyn (Čt, 7. 9. 2006 - 15:09)

Honzo, zdá se mi, že při nakouknutí do onoho stavu, tam s Tebou bylo Tvé ego a právě ono se zaleklo toho, že bude muset zaniknout a už nebude moci pociťovat. Až nebude Toho, kdo by pociťoval, nemůže mu být ani líto, že nemůže pociťovat radost. Líto je to jen egu.

Honza (J.F.) (Čt, 7. 9. 2006 - 14:09)

Jojo.. je dobre prijmout a radovat se z toho, zenic neni na stalo a vsechno se jednou zmeni. Ja nemam obavu z toho, ze svet skonci a pakzase zacne neni duvod.
Zminoval jsem se, zejsem se jednou "nedopatrenim" vykmitnul do stavu pred vznikem sveta a ze ten zazitek nebylprijemny. Procitil jsem neco, co mi pak pojmenoval jeden kamarad. Nazval to prvotnim vykrikem, ze pry Budhiste o tom mluvi. A jeste neco jsem pochopil, coz ale neni vhodne psat na tyto stranky. To neco se tykalo stvoreni sveta a proc byl stvoren. Nahlednuti do toho muze vas zivot ucinit radosti, nebo vas to muze znicit. A ja si nejsem jist, zda je vhodn o tom psat. Stejne tak jako naprostou plnost muzete prociti nicotu v tomto stavu, ke kteremu vede Nirvana.
Z toho pohledu pak poznavam svet ne z pohledu pouze jednoho vzniku a zaniku cosmu, ale z pohledu neustaleho opakovani se techto deju, byt pokazde jinak. Zmena je pro me vyzvou a radosti, nemam z ni strach. Ale pripada mi, ze hledaci Nirvany strach ze zmeny, neznameho, utrpeni maji. Nereknu vam radeji, co je duvodem toho, ze cosmos vznikl, ale muzu vam rici, co je jeho smyslem a zakladni esenci. Tou esenci je radost, kerou ale muzete zazivat jen pokud JSTE. Nirvana vas teto moznosti jednou provzdy zbavi. Nikdo, kdo byl pripraven a prijmul tu moznost, se nikdy nevatil aby vam rekl, o co skutecne jde.

Jo a svobonou vuli mam :o). Ja se srze ni muzu odpoutat od te diskuze s Q..
U me to neni karma, protoze vidim, ze ta diskuze nic neresi. je to jen jiny projev ega, jakych jsme svedky v beznych situacich denne. Kdyby Q opravdu procitil a prosel tim, co pise, zrejme by uz nemel potrebu psat. Ja netvrdim, ze ta jsem. Pouze jsem tam nahlednul a vim, ze nejsem pripaven. To je prirozene. A jeste jednu vec. Ko jde prilis rychle, musi se vratit. Zkratky nelze delat a cesta muze byt dlouha, nebo kratka, ale musi byt prozita. Nelze se ji "naucit". Tak to jsem chtel rici na zaver
:o)

Evelyn (Čt, 7. 9. 2006 - 13:09)

No vida, tak přece jsi tady, Ališko, to je fajn :-)

ališ (Čt, 7. 9. 2006 - 13:09)

evelynko, děkuji za ten příběh ze soboty :)))

krásný den všem

Evelyn (Čt, 7. 9. 2006 - 13:09)

Ališko, kampak ses nám zatoulala? :-)

Evelyn (Čt, 7. 9. 2006 - 12:09)

Ahoj Honzo, "udělat si z té jediné jistoty, jíž je změna, domov", jsou Tvá slova. Tak k čemu obavy, že jednou svět je a pak zase není a pak zase je...Mě se líbí představa nádechu a výdechu Vesmíru, je v ní obsažena ta jistota změny a současně jistota stálosti, věčnosti. I domov je představou něčeho stálého... :-)

Honza (J.F.) (Čt, 7. 9. 2006 - 12:09)

Myslim, ze duvodem proc vstupujes do teto dikuze je tvoje ego :o(

Reklama

Přidat komentář