Reklama

rakovina prsu

Eva (Ne, 2. 11. 2008 - 15:11)

je mi 24 let a byla jsem na mamografickém vysetreni prsu a zjistili mi, ze mam v levem prsu 3 zdurele zlazy a v pravem prsu 1. pry je to zpusobeno nashromazdenymi hormony a neni to rakovina.ale mam docela strach, ze se casem muze projevit a tak nevim, co mam delat a jaka jsou vlastne reseni tohoto problemu. pokud ma nekdo nejakou radu (zda operativne odstranit atd.), budu rada za kazdou odpoved. dekuji moc.

Maja (Po, 20. 10. 2008 - 17:10)

Jdeš na mamograf? Neboj,vidíš minule to dobře dopadlo,držím ti pěsti a potom napiš.

Marie (Po, 20. 10. 2008 - 17:10)

Zítra jdu na vyšetření je mi všelijak jsem nervózní ať už to mám za sebou držte mi prosím pěsti díky

Maja (So, 11. 10. 2008 - 20:10)

Ivetko gratuluji,vidíš a jsi klidná,opravdu to nic není.

Iveta (So, 11. 10. 2008 - 01:10)

Tak jsem byla na ultrazvuku, mam tam lipom, tak ze nic vazneho, jsem v klydu. Dobrou..

Iveta (St, 8. 10. 2008 - 20:10)

Majo, dik za povzbuzeni...asi zitra pujdu na UZV a napisu.

Maja (St, 8. 10. 2008 - 19:10)

Promin,ted jsem si všimla,že tě teprve posílá na ten ultr.To se neboj,to se všechno posílá,chce mít jistotu,tak to je normální.

Maja (St, 8. 10. 2008 - 19:10)

Iveto,ale s ultrazvuku by ti měli říci hned o co se asi jedná.Měli by ti vzít biopsii,pokud se jí to nezdá a pak by viděla.To je nějaké divné,už ti nic nedělala?Jenom ten ultrazvuk?

Iveta (St, 8. 10. 2008 - 14:10)

Tak jsem byla u pani dr, ta se na prso podivala a posila mne na ultrazvuk. Ne zda se ji to....ted musim cekat a doufat.

Maja (Ne, 5. 10. 2008 - 16:10)

Oprava,pane bože co jsem to napsala?ne pozitivni ale negativní,pardon.

Maja (Pá, 3. 10. 2008 - 19:10)

Neboj se prsa budeš mít,aji kdyby jsi musela k doktorovi,ale radím už dnes jsi měla sedět v čekárně u lékaře.Nemusí to nic znamenat,ale musí se to vždy vyšetřit.Pak nám napiš,čekáme pozitivní výsledek.

Iveta (Čt, 2. 10. 2008 - 23:10)

Ahoj,
prave jsem po sprse, a obevila jsem bouli v levem prsu, ale ne v podpazi, ale na vnitrni strane, v prostred hrudniku. mam strach, muze to byt rakovina? Vcera tam nic nebylo, aspon jsem nevydela. Kdybych aspon mela nejaky prsa v zivote, tak reknu"ano,mela jsem prsa, byla hezka, ted je nemam"....ale je mi 40, dvakrat jsem kojila, mam jen jednicky, silikony jsem nikdy nechtela, a ted nebudu mit ani nulky...

MUC (Út, 30. 9. 2008 - 18:09)

Libo, i když je to nepříjemná zpráva, ukončila mnohem nepříjemnější čekání. Máš jistotu a můžeš začít konat. Určitě si na netu najdi tolik informací, kolik můžeš a vypiš si nebo vytiskni si všechny, které myslíš, že jsou pro tebe prospěšné. Jít na konzultaci je dobrý nápad. Musíš ale počítat, že budeš ve stresu, tak si promysli, na co se chceš zeptat a napiš si otázky na kus papíru. Nezapomeň sebou vzít všechny výsledky vyšetření. V každém případě se zeptej na tyhle věci:

- rozměry nádoru, které se vyjádří ve vzorečku pT1, nebo pT2... atd, čím menší, tím nižšší číslo a tím lepší prognóza,

- absence nebo přítomnost uzlinových metastáz - to vlastně z úryvku vyšetření vyplývá, tedy - pNO (pokud jsou uzliny napadeny, místo nuly je číslo jejich počtu, zase platí čím nižší číslo, tím lépe, nula je nejlepší)

- diferenciační stupeň (G1, G2, G3...)

- absence pronikání do krevních cév.

Podle mne máš všechny prognostické faktory příznivé a tím je pravděpodobnost úplného vyléčení vysoká. Snaž se být dobré mysli, věnuj se tomu, co máš ráda, máš-li chuť brečet, vybreč se, veř, že to dobře dopadne a tím si zajistíš, že to opravdu dopadne dobře. Dej vědět.

-

MAJA (Út, 30. 9. 2008 - 15:09)

Ahoj Libuško,tak to mě opravdu mrzí,to jsme nečekaly,že?Podívej,je tu dobrá zpráva v té špatné,že je to podchyceno v začátku a tudíž i dobrá léčba a pranostika.Musíš se s tím poprat,nic jiného ti nezbyde.Rakovina je dnes velice dobře léčitelná,to mi věř jsem zdravotník.Budu tu pro tebe oporou,když ti bude smutno napiš a všechno probereme.Já jsem jenom sestra,ale aspon slovně tě podpořím,to je velice důležité si s někým otevřeně popovídat.Zatím ti držím palce a vrhni se do toho a s touto nemocí se poper,vím že to zvládneš.Zdravím tě a posílám pohlazení po smutné dušičce,Maja

Liba (Út, 30. 9. 2008 - 14:09)

Mila Majo, MUC, diky za slova povzbuzeni, lec neni co oslavovat. Nesu si vysledky biopsie - 4 vzorky tkáně prsní žlázy v celém rozsahu infiltrovány strukturami dobře diferencovaného invazivního tubulárního adenokarcinomu. Známky nádorové lymfangioinvaze nebyly zastiženy. Byla mi navržena operace - odstranění nádoru s uzlinami a okolní tkání a poté ozařování a chemo. Takže je to docela na pendrek, nevim, co bude dal, zvažuji ještěš konzultaci s Mudr. Pechou na DTC. Vim že mě to nemine, chtěla bych to absolvovat co nejdříve a pokud ten nahoře dá, tak to zvládnout v pracovním procesu.... ach jo

Maja (So, 27. 9. 2008 - 20:09)

Libuško ahoj,Muc má pravdu,jsi vyčerpaná.Já tehdy na to taky pořád myslela aniž bych to nějak mohla ovlivnit.To je normální.Jednou v práci,(kolegině věděli,že podstupuji vyšetření),jedna spolupracovnice na toto téma začala si pobrukovat ,,to je hrozné,to je hrozné Maja má bulku,copak ji asi čeká,no to je hrozné atd.,,, já na ni tehdy civěla a nevěděla jestli udržím slzy.Vydržela jsem to domů a pak jsem se začala třást a propukla v nekontrolovatelný pláč.Manžel vůbec nevěděl jak se má zachovat,jen počkal az se vybrečím a potom mi akorát řekl.,,To je ale kráva!! Nikdy ji to nezapomenu jak se tehdy ošklivě zachovala.Víš oni chlapi se k takovým věcem staví úplně jinak,najednou jako by nevěděli co dělat,jak reagovat,tak se radši stahnou do ústraní.Nemůžeme jim to mít zazlé,trápí se stejně,jen jsou zaskočeni.Přeji ti hodně štěstí a pak se ozvi,oslavíme to přes net.Pa

MUC (So, 27. 9. 2008 - 11:09)

Libo, jsi přetížená a pochopitelně nervní. Ale taky žena, která je akční a zřejmě má dobré organizační schopnosti. Když jsem ti radila, aby se variantně připravila na obě možnosti výsledku, udělej to. Je to způsob, jak se nenechat zaskočit v případě výsledku nepříznivého a více se radovat v případě dobré zprávy. A v době čekání ti to přinese větší jistotu, že všechno zvládneš. Prostě si řekni, když tak udělám za prvé, za druhé, za třetí.... Takhle by ti poradil každý dobrý psycholog, protože jsi silná žena.

Liba (So, 27. 9. 2008 - 10:09)

o partnerovi se nezminuji zamerne... toho zajima jen rozestaveny dum a veci kolem.... ja tak zbytek zustava na me. Vse kolem deti, zarizovani materialu, mnohdy i remeslniku, vareni.... a navic to z velke casti financuji, mam hodne dobre zamestnani. Ale prestavam to zvladat, sem ze vseho uz unavena.... dneska to na me zas padlo a tak bude obed asi presolenej.Do ted sem byla velka holka co v rodine kazdeho podrzela, vyslechla (tchyne si prosla timto onemocnenim pred 5 lety, odjezdila jsem s ni vsechny chemo, nemocnice i pote kontroly )ale ted si pripadam jako male decko...

Liba (So, 27. 9. 2008 - 10:09)

o partnerovi se nezminuji zamerne... toho zajima jen rozestaveny dum a veci kolem.... ja tak zbytek zustava na me. Vse kolem deti, zarizovani materialu, mnohdy i remeslniku, vareni.... a navic to z velke casti financuji, mam hodne dobre zamestnani. Ale prestavam to zvladat, sem ze vseho uz unavena.... dneska to na me zas padlo a tak bude obed asi presolenej.Do ted sem byla velka holka co v rodine kazdeho podrzela, vyslechla (tchyne si prosla timto onemocnenim pred 5 lety, odjezdila jsem s ni vsechny chemo, nemocnice i pote kontroly )ale ted si pripadam jako male decko...

maja (Pá, 26. 9. 2008 - 21:09)

Neboj to budou fibroadenomy,ale běž na vyšetření,pro jistotu.Najed si na téma fibroadenom a tam najdeš vše co potřebuješ,je tam spousta odkazů,hodně štěstí.

Reklama

Přidat komentář