Reklama

Existuje Bůh?

Klára (So, 14. 5. 2005 - 17:05)

"Bůh dal lidem dvě ruce, aby ho neotravovali s každou maličkostí"

uma (Pá, 13. 5. 2005 - 16:05)

No oni říkají,že takto prý trestá.Toto u mě vyvolávalo vždycky usměv ididota..Mám asi jiného boha.Moje představa je taková,že nikdy nezasahuje.Nemůže nic,jen to pozoruje.dal tomu tady pravidla,třeba a ted už si tu dělějte co chcete.Nikdo nemůže říct,že tzv.boží mlýny neexistují.Fungují ačkoliv pomalu.Nemůže být náhoda,že se třeba po letech dostávám do stejné situace,jakoby se čekalo,zda to zase po....nebo tentokrát to udělám dobře.Nebo-každý z nás někdy,i když nerad,někomu jistě ublížil..a po nějaké době jste v obrácené situaci a uplně vás to práskne do hlavy,že je to zkouška..podruhé si dáte pozor.Nebo když opravdu dlouhou dobu cítíte,že pro někoho děláte něco dobrého a k lidem okolo jste nebyli a ni dlouho protivní,tak začnete mít štěstí.Neříkám,že vyhrajete sportku,ale bude vám vše vycházet,včetně toho,že ten autobus doběhnete:-))protože zničehonic pojede o tři minuty pozdě,když to budete stráááášně potřebovat-ačkoliv dva roky jel vždy o minutu dříve..Tak tohle umí můj bůh..

Nina (Čt, 12. 5. 2005 - 21:05)

No jo,desky se hýbou, jenže bůh je přeci všemohoucí (tedy tak jsem to od věřících slýchávala).Opravdu mám pocit, že jestli existuje, tak nás musí hodně nenávidět a ne milovat.Mimochodem někdy po tý katastrofě byl v TV pořad (křesťanský magazín?) a věřící skutečne nepopírají, že hybatelem těchto událostí je bůh.Bůh je dle nich všemohoucí (takže to není můj výmysl), bůh vše řídí, bůh rozhoduje, kdo kdy zemře, ne nějaké desky na dně oceánu (desky jsou jen prostředek, nikoli příčina)

uma (Čt, 12. 5. 2005 - 20:05)

Jenže desky se přece musí posouvat-bůh nebůh...planeta se hýbe a vždy hýbat bude,vždy se budou stávat takové události a lidé žijící v těch oblastech to budou odnášet na životech.Já nemyslím,že bůh by měl sedět na palmě a vytahovat lidi z vody.Myslím,že jeho uloha a je uplně jiná a že my si to těžko dovedeme představit.Už jen to,že si ho představujeme jako někoho,ale on může mít takovou podobu,jakou my nemůžeme být schopni ve svých ubohých lidských mozečcích vůbec pochopit.Bude to daleko složitější,ačkoliv mě by se taky líbil ten,který by tedy skutečně tahal z vody:-))Co když nás nenávidí?Je,ale vůbec nás nemá rád-to je přece klidně možné-je to jen uvaha-ale co když?To by nebyla taškařice...

Nina (Čt, 12. 5. 2005 - 20:05)

Tsunami je dobrej příklad.Protože při povodních, požárech ap. katastrofách lidé věřící v boha do posledního dechu boha brání a ospravedlňují tím, že on za to přeci nemůže, za podobné katastrofy si přece můžeme sami(např. že vypouštíme jedy do ovzduší, vzniká skleníkový efekt a povodně jsou tudíž následkem naší rozežranosti a bezohlednosti vůči přírodě). Ne že bych nesouhlasila v tom, že se chováme k přírodě bezohledně, ale nemohu prostě pochopit tu nekonečnou a bezmeznou obhajobu boha, který za nic nemůže, je milostivý, spravedlivý, dokonalý... a jen se chudák musí koukat na to strašný utrpení na zemi....Za tsunami si nemůžeme, pámbíčkáři se prostě musí smířit s tím, že bůh zabil statisíce lidí, dětí, zvířat...Ale já nemám strach, oni si to zase nějak vysvětlí-vždyť bůh s námi nakonec všechno myslí dobře že? Bůh ví proč nás nechá trpět, viďte?

uma (Čt, 12. 5. 2005 - 16:05)

Já si třeba k tomuto myslím,že Bůh není milostivý a všemohoucí,jak je popisován...nemám o něm žádné přehnané iluze a myslím,že to bude povedenej ptáček...Mimochodem tsunami není dobrý příklad-přece víme,jak tsunami vzniká-naše planeta nějaky "vypadá a funguje" a někdy je člověk holt na špatném místě ve špatný čas..

Nina (St, 11. 5. 2005 - 17:05)

Četla jsem si část diskuze a docela často sem lidi na otázku proč je na světě tolik zla (když existuje bůh) odpovídají, že zlo nedělá bůh ale člověk.Ehm...Jasně, člověk tropí spoustu zla. Na světě je spousta přírodních katastrof, za který si člověk někdy více a někdy méně může sám. Ale jak si člověk způsobíl např. tsunami? Jak jsme si způsobili zemetřesení 30km pod zemí na dně oceánu? To je to lidské zlo, kvůli kterýmu umřely statisíce lidí a další miliony jsou teď neštastní?!! Za všechno zlo si člověk nemůže.Tot za prvé. A za druhé-kdyby byl bůh tak milostivý, dokonalý a hodný-tak by nikdy nedopustil tolik utrpení který se na světě děje I KDYBY si za něj mohl člověk opravdu jen sám. Nechápu, proč mají někde umírat a trpět hladem děti jenom proto, že lidi jsou sobečtí a vzájemně si účině nepomůžou. Jistě, můžete oponovat že o tom to právě je-lidi jsou zlí, nepomůžou si, tak proč by se do toho bůh pletl. Proč? Protože někdo trpí a nemůže za to a bůh všemohoucí to ovlivnit může.Kdybych byla bůh, tak bych to tady už dávno skončila. Nemohla bych se koukat na to, jak se mi moje dílo nepovedlo a kvůli tomu tolik lidí, zvířat...trpí.Byl by to projev soucitu a hlavně odpovědnosti. Stvořit svět a pak se jen koukat na to jak se zvrhnul a dát od toho ruce pryč je zbabělost, nezodpovědnost, sviňárna, krutost.

uma (Út, 10. 5. 2005 - 09:05)

Prosímtě Mirko,zase Bůh není čáryfuk-a každý svého osudu strojvůdcem...třeba je i ta chudoba cesta a pro ty,kteří mají nadbytek zkouška,jak se jako boháči budou chovat a jak naloží s tím,že se válí v penězích,že měli to štěstí a zda pomohou těm kteří za a. tak schopní nebyli,či za b.-neměli podmínky.Může být několik důvodů..samozřejmě je možnost že není,ale to mi připadá daleko víc podezřelé,než že je....tedy bůh-doufejme,že je...bylo by to bez něj smutnější

Ellie (Po, 9. 5. 2005 - 17:05)

Ahoooj, ja verim ze je Buh, sama jsem ho hledala a nasla. Tak jestli chces vedet jak na to, ozvi se. ahoj

jan buka (Po, 9. 5. 2005 - 14:05)

TO Mirka: A proč si myslíš, Mirko, že by to měl bůh tady řídit...Stvořil přece dokonalý svět...Kde je utrpení by měl podle tebe pomáhat, kde je hojnost pak odebírat, jo? Víš, přečetl jsem si úžasnou knihu Hovory s Bohem od Niela Donalda Walsche a můžu ti říci, že mě ještě nikdy žádná četba tak nebrala...(je to dokonalé a jednoduché) je tam vysvětleno ale úplně vše na co se v tomto foru jen kdo ptal...Bůh existuje, ale je jiný než si ho všichni předstvujeme. Stvořil dokonalý svět a tak nemá potřebu ho napravovat... nemá potřebu nikoho trestat, poučovat... není to žádný neurotik, který vyžaduje naší pozornost nebo úctu... je všemocný a nikdo mu nemůže ublížit , ani ho naštvat... je dokonalý a úplný... proč je na světě dobro a zlo? A Jak bychom pak poznali, co je dobro, když by nebylo zlo...? Jak poznáme lásku, když nebude nenávist, bílou od černé, atd... to je nutná dualita našeho světa, kde můžeme poznat sami sebe jen skrze své okolí, víš? Snažíš se pochopit život rozumem a to je ten problém...rozum je jen velmi omezený nástroj...vzpomen si jen kolikrát si něco myslíš a očekáváš výsledek a pak je třeba pravý opak to správné, což ale pochopíš o něco později... Má odpověd na tvou otázku tedy zní: Bůh existuje, stvořil dokonalý svět a nic nepotřebuje měnit... to jen naše mysl někdy "nechápe" a to je zase její přirozeností (potřebuje se zaměstnávat nechápáním...), aby potvrdila svou existenci...potřebnost. A kdo je to ten bůh vlastně? No přece my všichni a všechno co je... všichni jsme jedno, jen jsme se rozdělili, abychom poznali kým jsme... nic víc nic mín... snad jsem ti pomohl (nesnaž se to ale pochopit... rozum na to vážně nemá...) Honza (částečka Boha), jako jsi ty... :)

Mirka (Po, 9. 5. 2005 - 00:05)

Videla si ho? Alebo niekto iný?Hovorí sa, že je všemohúci. Tak potom, keď pod?a teba existuje, odpovedz mi na jednu z viacerých otázok, ktoré ma zaujímajú, a nikto mi nevie na ne rozumne odpovedať: Napr."Prečo nechá trpieť hladom nevinné deti, a iní nevedia čo robiť od hojnosti?

Klára (So, 7. 5. 2005 - 10:05)

Dokaž to...

Mirka (Pá, 6. 5. 2005 - 18:05)

NIE NEEXISTUJE!!!

Klára (Pá, 6. 5. 2005 - 12:05)

Bůh dal lidem svobodnou vůli. A lidi se rozhodli, takže ty hrůzy, katastrofy a nemoci způsobují lidé a příroda, která se brání a které dáváme pěkně zabrat. Bůh nikomu neslibuje život bez problémů ale pokud v něj věříš, dává Ti sílu je snášet. Moc se mi tady líbil citát, že nejdřív přišel na svět Bůh a dal lidem víru. Hned za ním přišel ďábel a rozdělil ji na jednotlivá náboženství. A od té doby se to mele. Jak to potvrzuje i tato diskuse.V Americe žili manželé, kteří vlastnili benzínovou pumpu. Tu pumu hodně často přepadali zloději a vykrádali ji. Majitelé si už nevěděli rady, tak napsali nad vchod velký nápis - Bůh Tě vidí. A od té doby je už ani jednou nikdo nepřepadl. Dobrý ne?

RV (Čt, 5. 5. 2005 - 14:05)

Jiří Grygar - články a komentáře nejen z oboru Astronomie Vztah k Bohu je pro věřícího křesťana důvěrně osobní záležitostí, o níž se většinou ostýchá vyjadřovat veřejně; ne snad proto, že by se obával perzekuce či posměchu jako v dobách bojovně ateistické totalitní společnosti, ale z toho důvodu, že si je dobře vědom, jak nesnadné je popsat stav vlastního nitra běžným lidským jazykem a jak nesdělitelné jsou osobní prožitky, střádající se během vlastního života - života nezaměnitelného a jedinečného v celých dějinách vesmíru. Vidíte, právě mi uklouzlo slovo vesmír a jistě ne náhodou. Věřící přírodovědec je možná v jisté výhodě, že poznává Boha nejen subjektivně jako každý jiný člověk, ale také prostřednictvím předmětu svého bádání, jímž je vždy určitý uzoučký výsek poznávání kosmu, od hvězd po mořské hvězdice, od vůně květin po vůni kvarků, od přenosných chorob po přenos záření či genetické informace. (Jiří Grygar - z článku "Proč věřím v Boha") ***

RV (Čt, 5. 5. 2005 - 14:05)

Joseph Ratzinger očima teologa Rozhovor s německým teologem Wolfgangem Beinertem, někdejším kolegou profesora RatzingeraČeská sekce RVNáš kolega z německé sekce, Ludwig Waldmüller, připravil rozsáhlý rozhovor s německým teologem Wolfgangem Beinertem, někdejším kolegou profesora Ratzingera...Začněme trochu neformální otázkou. Mezi profesory a studenty vzniká vztah jakési

Etherna (Čt, 5. 5. 2005 - 09:05)

Tak mám dojem,že se tu pletou pojmy.K otázce existence Boha se tu nadává na Křesťanství.Bůh, ale existuje bez ohledu na jakákoli náboženství,je mu fuk jestli jsi mohamedán, nebo budhista.On totiž neni někde mimo nás,nějakej stařeček na obláčku,ale naopak Bůh je vším a je v nás.Krásně toto pochopil vyjádřil můj čtyřletý syn, když se mě cestou ze školky ptal,jak je to s Ježíškem,že prý děti říkali,že dárky pod stromeček dávají rodiče.Než jsem se stačila nadechnout a něco odpovědět,odpověděl si však sám: "Jasně,když jsi mi říkala,že Bůh je ve všem,tak to teda asi funguje tak,že já sem hodnej a Bůh tedy Ježíšek, kterej je v tobě to vidí a ty mi pak koupíš dárky,takže jsou vlastně od Ježíška!!"....Nijak při tom děti k náboženství extra nevychovávám,jen se jim snažím předat to co vím,nebo co si myslím, když už se zeptaj. Takže každý máme takového Boha jací jsme!!Nebo jsme byli v minulých životech.Nic se neztrácí!!!

Harriet (Čt, 5. 5. 2005 - 04:05)

Jakej bůh?? Souhlasim s Rickem,žádnej neni. Kdyby ňákej byl tak mi nedopustil ty kurevstva který se na světě dějou. AIDS,terorismus,hlad v Africe,zlodějna,neplodnost,drogy. Kdo chce,ať v boha věří, ale nebude k tomu přesvědčovat ostatní.Mě osobně jako nejlepší naboženství(a to sem opravdu Češka) přijde ten budhhismus.Jen tak sem o něm letmo slyšela a budhhismus je dobrej právě v tom že na rozdíl od toho pitomího křesťanství nic nepřikazuje?? Neexistujou v něm hříchy!! Za to v křesťanství aby se člověk furt modlil,kál se a dával peníze na církev která krade jak straka!! Jediný v co věřim je vůle a částečná spravedlnost.

uma (So, 5. 3. 2005 - 10:03)

Rekla jsem JEN pro to,že..a to,že pohrdám jinak sobeckým a zlým člověkem,který vše koná pouze proto JEN,si nemyslím,že bych tím někomu ubližovala.Já s takovým ani neztrácím čas a energii,abych mu to jakkoli dávala najevo.To se raději zabývám někým,kdo mi za to stojí,protože je dobrý opravdu a bez nějakého protože..Mluvila jsem o tom,že si myslím,že víra v boha-jakéhokoliv,nemá vůbec co dělat s tím,zda vraždíme a krademe,apod.-tj.reakce na Váš příspěvek.A tím to pro mě hasne.Zda bůh je nebo není,nevím a debata o tom,mi přijde jako ztáta času,protože na to stejně nepřijdu.Sorry,beru prkno a jdu na sníh..zda se mnou bude bůh,či ne,je čistě na něm.

miso (So, 5. 3. 2005 - 09:03)

Aby sa clovek spraval slusne? Co to znamena kto rozhoduje co je dobre a co je zle co slusne a co neslusne? Len mi sami? Potom je tak isto dobry vrah ako svetec pretoze obaja konaju podla nich dobro nie? Samozrejme samotna viera v boha nerobi ludi lepsimi to je rpavda ide o to ci sa jedna o vieru naboznu (co si myslim plati pre vatcinu ludi aj v historii ako bolo spomenute), alebo spiritualnu, ktora vsak uz pre nich nieco znamena a ovplyvnuje v pozitivnom zmysle (napr. aj nepohrdaju inymi za to ze maju iny nazor atd. atd.) pre nich nie je Boh strasiak (ako bolo spomenute). No najma krestanstvo nesporne je najma nabozenstvom takymto(zvyk tradicia spolocnost...).Tak co je to potom tvoja "moralka", mal by kazdy konat podla nej kde je potom ta hranici dobra a zla...je individualna?

Reklama

Přidat komentář