Vegetariánství a astma
V jedné studii pětadvaceti pacientů se po čtyřech měsících bez masa a mléčných produktů zdravotní stav zlepšil u celých 71 procent pacientů, po roce se zlepšil stav 92 procent lidí!
Tato dieta zakazovala jíst veškeré maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Proč to fungovalo?
Lékaři předpokládají, že dieta snad připravila pacienty o možné alergeny - látky v potravě, které by mohly astma vyvolat.
Je tu i další možnost: Hlavním zdrojem zánětlivých reakcí jsou leukotrieny, a ty se vytvářejí z kyseliny arachidonové, mastné kyseliny přítomné v potravinách živočišného původu.
Zdroj: Jean Carperová - Potraviny - zázračné léky
Komentáře
Nevím, nejsem odborník, ale tenhle článek mě docela překvapil. Potvrdil totiž to, co mi tvrdí můj manžel a mě se tomu nechtělo moc věřit. Když byl na vojně, přestal jíst maso (z praktického důvodu, to "vojenské maso" se prostě jíst nedalo). Výsledek? Přestal mít astmatické potíže, přesně jak píše autorka článku (mléčné produkty a vejce ale dále jedl). Na druhou stranu - pokud autorka zkoumala pouhých 25 lidí - dá se tomu vůbec říkat vědecká studie???
Autorka patrně nic netuší o hlenotvorných potravinách s expanzivní energií, potravinách s kontraktivním účinkem, vitamínu C s extrémně uvolňujícím - dilatujícím účinkem, zelenině s mírnějším dilatujícím účinkem, který, je-li zelenina v nadbytku, je stejně rizikový.
Pak by si dokázala snadno odpovědět, proč to či ono funguje - nefunguje.
Tragickou tečkou za získanými poznatky je vyjádření lékařských "odborníků". Jejich názor už opravdu není hoden poznatkům třetího tisíciletí.
Nutno si uvědomit, že extrémními dávkami zeleniny částečně kompenzujeme pouze sekundární projevy tohoto onemocnění. Po přechodném zlepšení může dojít k podstatnému zhoršení projevů onemocnění, protože zelenina obsahuje tutéž energii, která astma způsobuje.
Jak rychle se do dalšího problému dostaneme, bude záležet na tom, jaké druhy zeleniny budeme upřednostňovat - včetně kuchyňských úprav. csk
- Odpovědět
Pošli odkaz