Dělená strava zlepšuje trávení
Výsledky ukazují, že v žaludku bylo dost kyseliny na to, aby zabránila trávení škrobů, ale ne dost na to, aby dovolila pepsinu štěpit bílkoviny. Navíc byl celý proces značně zpomalen.
Naopak, pokud byly škroby a proteiny pojídány odděleně, trávení bylo rychlejší a mnohem účinnější.
Škroby se začínají štěpit již v dutině ústní působením zásaditých slin, obsahujících enzym amyláza. Aby mohlo trávení škrobů pokračovat i v žaludku, je potřeba, aby v něm zůstalo relativně neutrální prostředí alespoň hodinu po polknutí potravy. Amyláza tak může pokračovat ve své činnosti a připravit škroby na další zpracování.
Proteiny se v ústech neštěpí, pouze jsou zde mechanicky drceny zuby na menší částečky. Téměř hned po polknutí proteinů začnou buňky v žaludeční stěně produkovat kyselou žaludeční šťávu obsahující důležitý enzym zvaný pepsin. Pepsin štěpí složité proteinové molekuly na jednodušší komponenty připravené k dalšímu zpracování.
Bylo prokázáno, že stejným způsobom, jakým kyselý žaludeční obsah zastavuje trávení škrobů, mohou škroby narušit trávení proteinů změnou kyselého prostředí. Pepsin pracuje pouze v silně kyselém prostředí žaludku a v zásaditém nebo neutrálním ztrácí účinnost.
Komentáře
I já jsem byla čokoládový maniak, ale to je zase jiná věc... závislost na sladkém vás bude ve zdravém hubnutí brzdit vždycky, i když budete jíst dělenou stravu.
koukám, že jste ze své stravy vyřadila skoro všechno :o) Co tedy vlastně "můžete" ?
Musím potvrdit, že po vynechání jídel v závodní jídelně, bílého pečiva a masa kromě kuřecího a ryb je mi o moc líp, nejsem moc unavená, bez nálady......
Poradíte mi co tedy nakonec jíte kromě zeleniny a ovoce?
Děkuji
Dnes už každý považuje za dělenou stravu i to, že si ráno vezme rohlík a odpoledne housku.
Tento článek opět připomněl, proč se vlastně dělená strava po první světové válce na pár let stala určitou alternativou.
To, co se dnes v mnoha knihách předkládá jako dělená strava, většinou s jejím původním určením nemá nic společného, ačkoliv to teoretizování kolem vypadá skoro vědecky.
Myslím, že lidé dosud význam stravy podceňují (když se rozhlédnu kolem sebe a vidím tolik nemocných a tolik obézních lidí) a neuvědomují si, že všechno, co sníme, více či méně přímo ovlivňuje naše zdraví, a to zdaleka nejen pokud jde o nadváhu.
---
Nadváhou jsem trpěla od dob svého dospívání, kdy jsem se začala neúnosně zaoblovat. Podepsaly se na mě zejména špatné stravovací návyky, zejména zlozvyky, které mě naučili v rodině. Opulentní snídaně, večeře i obědy, tzv. "poctivá" kuchyně, spousty masa a bílého pečiva, málo čerstvého ovoce a zeleniny, málo tekutin, spousty sladkostí od babiček... a hlavně všechno se vším.
Jako dítě jsem byla alergik, časem jsem se propracovala skoro až k bronchiálnímu astmatu, od raného mládí zdobila moje stehna výstavní celulitida, obrovské problémy jsem mívala se zuby, které se mi děsivě rychle kazily, v dalším výčtu větších či menších zdravotních problémů figurují lámavé nehty, suchá pokožka, mastné vlasy, akné, bolesti hlavy, zácpa, neustálá únava a vyčerpanost, spavost, duševní nevyrovnanost (tu smutek, tu úzkost)...
Možná si řeknete, vždyť je to normální, kdopak dneska netrpí něčím podobným? I já jsem si myslela, že je to běžné a že jsem "jinak docela zdravá".
Ale když jsem si jednoho dne přečetla knihu o životním stylu, která popisovala mimo jiné i dělenou stravu a její principy, rozhodla jsem se to zkusit.
Předtím jsem vyzkoušela celou řadu metod, jak shodit přebytečná kila a mít štíhlou postavu, ale neúspěšně. Všechny ty zaručené diety a prostředky na zhubnutí byly buď podvodem nebo měly jen krátkodobý efekt (pochopitelně).
A tak jsem začala "dělit".
Nebudu popisovat, jak to vypadá v praxi, o dělené stravě si může každý přečíst celou řadu knih nebo informací na internetu.
Ale výsledek byl takový, že kromě nadbytečných kilogramů jsem se zbavila i drtivé většiny výše zmiňovaných zdravotních neduhů:)
Dělená strava není dieta v pravém slova smyslu. Je to životní styl. Jíte všechno, akorát jinak, v jiných kombinacích. Významně tím usnadníte a urychlíte zpracování potravy v trávicím traktu a výsledkem bude úbytek na váze i zlepšení zdravotního stavu.
Je to "o zvyku". Pokud si zvyknete jinak kombinovat potraviny, můžete se takhle stravovat léta, třeba do konce života. Nebude vám chybět žádná důležitá látka, žádné živiny... protože při dodržování principů dělené stravy nemusíte nic vynechávat.
Ovšem pokud chcete kromě dělené stravy "najet" i na zdravý životní styl (a zdraví a hmotnost si udržet, případně ještě něco shodit a vylepšit), neobejde se to bez jistých omezení.
Já sama jsem ze stravy vypustila nebo striktně omezila:
sladkosti (bonbóny, čokoláda, zmrzlina, cukrářské výrobky), bílé pečivo, maso, mléčné výrobky, instantní potraviny a potraviny průmyslově vyrobené, které obsahují velké množství syntetických barviv, konzervačních činidel, umělých dochucovadel, aromat a pod. Také jsem skoro přestala pít kávu.
Jasně, občas si dám, když je chuť. Ale je to tak zřídka (odvykla jsem si), že si s tím organismus poradí bez následků.
Když jsem to zvládla já (kdysi těžký závislák na jídle), zvládnete to určitě i vy. Držím palce!
Záleží však na přístupu k věci. Také jsem dřív myslela, že maso bez brambor si nemohu vychutnat. Ale časem jsem si na to zvykla a hlavně k tomu změnila přístup.
Již déle uvažuji nad dělenou stravou. Myslím, že to má nějakou logiku. Zrovna tak i stravování podle krevních skupin. Pokud se mi někdy podaří skloubit tyto dva "směry" stravovacích zvyklostí, jistě to bude mít přínos pro mé zdraví.
Naštěstí jsem zdravá a nemám nadváhu, ale myslím, že prevence má smysl.
Chtěla jsem požádat o radu, kterou knihou o dělené stravě se řídit. Jsou více či méně dobré a srozumitelné. Pochopila jsem trochu podstatu, ale ještě tápu v mnoha věcech, např. časové odstupy mezi rozdílnými jídly.
Děkuji
byla jsem velice potěšena při čtení Vašeho článku, jsem velkým příznivcem systému stravování "dělená strava". Mám stejné výsledky jako Vy, moje zažívání už nesnese zátěž normální stravy, ač ji velice ráda vařím (kačenka se zelím a knedlíkem, španělské ptáčky, svíčková), ach jo, jenom při pomyšlení je mi těžko od žaludku, prostě, to už nejde. Jinak mám veškeré kuchařské knihy napsané paní Ursulou Summovou, tyto a i od dalších autorů jsou nebo byly k dispozci na českém knižním trhu. Tyto knihy mají několik vad, ale je to spíše otázka vkusu a chutí, autorka je Němka a tak i ta jídla mají charakter německé kuchyně, pro mně nic moc. Takže improvizuji, nicméně se držím hlavních zásad a čerpám i z denní skladby potravin pí Sumovou navržené. Moc Vám fandím zejména v tom, že jste dokázala některé potraviny zcela vyloučit, domnívám se však, že o to více asi musíte vynaložit času na přípravu a hlavně sestavení denního menu.Já, abych to dovedla "k dokonalosti" (zde jsou uvozovky namístě, nikdy bych si nedovolila něco takového o sobě tvrdit), tak ještě přihlížím k tomu, jaké ovoce a zelenina u nás rostou a jak jsou v zimě např.přirozeně k dispozici. A když se k tomu ještě přidá lunární kalendář, tak je to peklo! Proč to ale všechno píši. Jsem advokát a nevím, kde na přípravu jídel vzít čas, přesto se ale snažím. Kdybych byla mladší, asi bych se pustila do podnikání na bázi "krabičkových diet" s dělenou stravou. Není restaurace, kde by to všechno bylo ke koupi. Hezky ráno na celý den ..... Takže nám nezbývá, než připravovat a psát si vlastní kuchařku. Máte nějaký nápad? Srdečně zdravím
Zakladatelem myšlenky byl americký lékař Dr. Howard Hay, který sám sestavil tuto metodu kvůli onemocnění ledvin. Žádná studie však zatím neprokázala, že by kombinace živin měla vliv na metabolimus, a tedy i na hubnutí.
dáš Mirdovi zapravdu.Přečti si knížku Fit pro život a porozumíš.
Tak kde je chyba?
Myslím, že lidé dosud význam stravy podceňují (když se rozhlédnu kolem sebe a vidím tolik nemocných a tolik obézních lidí) a neuvědomují si, že všechno, co sníme, více či méně přímo ovlivňuje naše zdraví, a to zdaleka nejen pokud jde o nadváhu.
---
Nadváhou jsem trpěla od dob svého dospívání, kdy jsem se začala neúnosně zaoblovat. Podepsaly se na mě zejména špatné stravovací návyky, zejména zlozvyky, které mě naučili v rodině. Opulentní snídaně, večeře i obědy, tzv. "poctivá" kuchyně, spousty masa a bílého pečiva, málo čerstvého ovoce a zeleniny, málo tekutin, spousty sladkostí od babiček... a hlavně všechno se vším.
Jako dítě jsem byla alergik, časem jsem se propracovala skoro až k bronchiálnímu astmatu, od raného mládí zdobila moje stehna výstavní celulitida, obrovské problémy jsem mívala se zuby, které se mi děsivě rychle kazily, v dalším výčtu větších či menších zdravotních problémů figurují lámavé nehty, suchá pokožka, mastné vlasy, akné, bolesti hlavy, zácpa, neustálá únava a vyčerpanost, spavost, duševní nevyrovnanost (tu smutek, tu úzkost)...
Možná si řeknete, vždyť je to normální, kdopak dneska netrpí něčím podobným? I já jsem si myslela, že je to běžné a že jsem "jinak docela zdravá".
Ale když jsem si jednoho dne přečetla knihu o životním stylu, která popisovala mimo jiné i dělenou stravu a její principy, rozhodla jsem se to zkusit.
Předtím jsem vyzkoušela celou řadu metod, jak shodit přebytečná kila a mít štíhlou postavu, ale neúspěšně. Všechny ty zaručené diety a prostředky na zhubnutí byly buď podvodem nebo měly jen krátkodobý efekt (pochopitelně).
A tak jsem začala "dělit".
Nebudu popisovat, jak to vypadá v praxi, o dělené stravě si může každý přečíst celou řadu knih nebo informací na internetu.
Ale výsledek byl takový, že kromě nadbytečných kilogramů jsem se zbavila i drtivé většiny výše zmiňovaných zdravotních neduhů:)
Dělená strava není dieta v pravém slova smyslu. Je to životní styl. Jíte všechno, akorát jinak, v jiných kombinacích. Významně tím usnadníte a urychlíte zpracování potravy v trávicím traktu a výsledkem bude úbytek na váze i zlepšení zdravotního stavu.
Je to "o zvyku". Pokud si zvyknete jinak kombinovat potraviny, můžete se takhle stravovat léta, třeba do konce života. Nebude vám chybět žádná důležitá látka, žádné živiny... protože při dodržování principů dělené stravy nemusíte nic vynechávat.
Ovšem pokud chcete kromě dělené stravy "najet" i na zdravý životní styl (a zdraví a hmotnost si udržet, případně ještě něco shodit a vylepšit), neobejde se to bez jistých omezení.
Já sama jsem ze stravy vypustila nebo striktně omezila:
sladkosti (bonbóny, čokoláda, zmrzlina, cukrářské výrobky), bílé pečivo, maso, mléčné výrobky, instantní potraviny a potraviny průmyslově vyrobené, které obsahují velké množství syntetických barviv, konzervačních činidel, umělých dochucovadel, aromat a pod. Také jsem skoro přestala pít kávu.
Jasně, občas si dám, když je chuť. Ale je to tak zřídka (odvykla jsem si), že si s tím organismus poradí bez následků.
Když jsem to zvládla já (kdysi těžký závislák na jídle), zvládnete to určitě i vy. Držím palce!
- Odpovědět
Pošli odkaz