Reklama

Zavírání vranovských studánek

Vranovská přehrada je v létě cílem milovníků koupání a památek. Na podzim, kdy své brány zavírá hrad Bítov i zámek Vranov nad Dyjí, můžeme věnovat výlet také zavírání. Tentokrát ovšem v poněkud jiném slova smyslu, jako tradiční loučení s přírodou, než přijde zima.

Toto zavírání studánek a pramenů je prý dokonce zvyk z pohanských dob, kdy byly uctívány víly a rusalky jako jejich vodních zřídel. Proč si dávný zvyk nepřipomenout? V okolí Vranovské přehrady je studánek hned několik.
První pramen, který můžete navštívit, se jmenuje Hradní a najdete ho nedaleko hradu Bítova, když se pustíte doprava po červeném značce nad údolím řeky Želetavky.
V devatenáctém století tehdejší majitelé panství, hrabata Daunové, upravovali okolí hradu v romantickém duchu. Tehdy vznikla umělá jeskyně s pramenem, kterou tvoří goticky lomený oblouk z lomového kamene. Před sedmi lety byl doplněn o sošku Panny Marie Lurdské a posvěcen. Od té doby bývá pramen vyzdoben květinami.

Studánku má hraběnka i kněžna
U vranovského zámku jsou studánky, které stojí za vidění, dokonce dvě. První nechal postavit Stanislav hrabě na památku své matky Felicitas roku 1806, aby sloužila ?unaveným poutníkům k osvěžení a jejímu milému údolí pro okrasu,? jak stojí psáno na štítu. Najdete ji, když se před vchodem do zámku dáte doprava a sestoupíte do údolí, které také nese hraběnčino jméno. Klasicistní stavba byla poměrně nedávno restaurována a je pečlivě udržovaná.
Druhá z vranovských studánek, vedle silnice na Šafov, je od zámku vzdálená necelý kilometr. Vodu do ní přivádí zámecký vodovod. Tato kaple byla postavena v roce 1876 na památku vdovy po hraběti, Heleny, kněžny Lubomirské -Mniszkové, která toho roku zemřela. Zatímco její manžel byl vzdělaný, uměnímilovný muž mezinárodního formátu, ona byla spíš rodinný typ, štědře podporující církev a společenské dění na panství. Tato kaple, podstatně prostší než výše zmíněná Felicitina, byla během let téměř zcela zničena. Přesto se podařilo ji obnovit a na podzim 2002 opět vysvětit.

Komu voda nestačí
K okolí Znojma pataří samozřejmě víno. Po výletu za čistou pramenitou vodou tedy určitě stojí zato navštívit některého z vinařů, kteří mají své sklepy v okolí. A pokud nemáto příliš mnoho času, je vhodným cílem Moravský sklípek v Šatově, který nabízí ochutnávku vína spolu s místními znojemskými specialitami. Na jídelním lístku jsou rybí, uzeninové a sýrové speciality, samozřejmě doplněné pravými znojemskými okurkami. Kdo se chce o vínu dozvědět více, může se tu stavit některou poslední středu v měsíci, kdy zde mezi sedmou a devátou hodinou Znovín Znojmo pořádá pravidelné tematické ochutnávky odrůdových vín s odborným výkladem.

Zdroj: Plus

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama